Distributivni gubici u padu

Svjetlana Đuričić
Distributivni gubici u padu

Banjaluka - Rezultati koje su distributivna preduzeća u sklopu “Elektroprivrede RS” ostvarila u ovoj godini, mjereni dosadašnjim parametrima uspješnosti, mogu se ocijeniti dobrim, jer su distributivni gubici zadržali trend pada, a zadovoljavajući je i stepen naplate.

Kazali su to u “Elektroprivredi RS” i dodali da su distributivni gubici na nivou ostvarenih od 10,13 odsto, te da zadržavaju višegodišnji trend kontinuiranog pada.

- U isto vrijeme naplata potraživanja se može ocijeniti zadovoljavajućom, s obzirom na složenost socioekonomskog okruženja. Procenat ostvarene naplate od 107 odsto bilo je moguće ostvariti naplatom dijela nenaplaćenih potraživanja iz prethodnog perioda, a po osnovu zaključenih ugovora o reprogramu, sprovedenih sudskih postupaka ili okončanih stečajnih postupaka, pri čemu je iznos naplaćenih sredstava na mjesečnom nivou prevazišao iznos ispostavljenih računa za isti mjesec - naglašavaju u ERS.

Podsjećaju da je elektroenergetski sektor u cjelini pred izazovima poslovanja u izmijenjenim uslovima koje nameće otvaranje tržišta električne energije.

- Sa najvećim izazovima suočena su elektrodistributivna preduzeća koja obavljaju djelatnosti distribucije i snabdijevanja električnom energijom koje je u narednom periodu neophodno sasvim odvojiti da bi bila obezbijeđena ravnopravnost svih snabdjevača u uslovima otvorenog maloprodajnog tržišta - ističu u ERS.

Uz redovne radne zadatke, dodaju u ovom mješovitom holdingu, elektrodistributivna preduzeća su uključena i intenzivno u raspoloživom kapacitetu učestvuju u realizaciji značajnih projekata koji su u funkciji podizanja nivoa osposobljenosti i spremnosti za uspješno poslovanje u novom, izmijenjenom okruženju.

- Po značaju prvo je potrebno pomenuti realizaciju SCADA/OMS/DMS projekta finansiranog kreditnim sredstvima Kfw banke. Riječ je o uspostavljanju daljinskog nadzora i upravljanja elektroenergetskim postrojenjima, što je od izuzetnog značaja kada je riječ o parametrima kvaliteta isporuke električne energije, koji već jesu, a biće još i više mjerilo uspješnosti, naročito u distributivnoj djelatnosti - naglasili su u ERS.

Kazali su i da je vada Velike Britanije, kroz program podrške reformama u BiH, finansijski podržala izradu Studije restrukturiranja operatera distributivnog sistema i snabdjevača, povjerivši taj zadatak renomiranoj konsultantskoj kući “Pricewaterhouse Coopers”.

- U isto vrijeme prihvaćena je ponuda tehničke asistencije Sekretarijata energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope pri sprovođenju procesa razdvajanja djelatnosti distribucije i snabdijevanja, a sve u skladu sa zahtjevima Trećeg energetskog paketa EU - rekli su u ERS.

U odnosu na ove projekte, čija je realizacija u toku, ništa manje značajna nije izrada Studije o metodologiji utvrđivanja maloprodajne tržišne cijene električne energije povjerena konsultantskoj kući “Deloitte” iz Beograda.

- Sve navedeno smatramo vrijednim pažnje, jer na najbolji način svjedoči o nastojanjima da se sistematizovano, smišljeno, planski i odgovorno sprovedu procesi razdvajanja dviju djelatnosti uz istovremeno podizanje nivoa efikasnosti i efektivnosti svih procesa, a sve u interesu kupaca električne energije - zaključuju u ERS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana