“Destilacija” gasi mašine

Marijana Miljić
“Destilacija” gasi mašine

Teslić - Hemijska industrija “Destilacija” iz Teslića ponovo je primorana da ugasi mašine u svim pogonima, jer nema dovoljno sirovine za rad.

Ovo preduzeće, koje zapošljava 350 radnika, u martu ove godine takođe je obustavilo proizvodnju jer im “Šume RS” nisu isporučile potrebne količine sirovine.

- Ugrožen je opstanak kompanije, koja uspješno posluje više od 120 godina. Danas ćemo odlučiti kako ćemo gasiti proizvodne linije. Strahujemo da ćemo morati platiti i penale stranim partnerima, jer nećemo biti u mogućnosti da poštujemo potpisane ugovore o isporuci - kazao je direktor “Destilacije” Novo Škrebić.

U “Destilaciji” navode da i pored svih preduzetih aktivnosti u vezi sa snabdijevanjem sirovinom rješenje nije na vidiku, dok je gašenje postrojenja u martu ostavilo velike posljedice.

- “Šume RS” već godinama ne poštuju ugovore koje su potpisale sa kupcima i dovode drvoprerađivače u sve teži položaj. Vlada Srpske donijela je smjernice o pitanju rada “Šuma” i snabdijevanja sirovinama. Međutim, praksa pokazuje da se ti zaključci ne poštuju - kazali su u “Destilaciji” i zatražili odgovore zašto nema sankcija za odgovorne u “Šumama” zbog nepoštovanja ugovora.

O problemu isporuke sirovine “Destilaciji” juče je održan sastanak i u “Šumama RS”.

- Dogovoreno je da dnevne isporuke sirovine prema tom kupcu ne smiju biti manje od 550 metara kubnih. Ugovorene količine sa “Destilacijom” iznose 96.000 metara kubnih niževrijednih šumskih drvnih sortimenata, odnosno destilacionog drveta, po prosječnoj cijeni od 52,7 maraka po metru kubnom. Do početka septembra ovom kupcu isporučeno je 47,60 odsto od ugovorenih sirovina - naveli su u “Šumama”.

U ovom preduzeću priznaju da imaju problema u proizvodnji šumskih drvnih sortimenata, jer nemaju dovoljno kvalifikovane radne snage, odnosno sjekača, traktorista i pomoćnih radnika.

Obećavaju da će uprkos tim problemima ugovori prema sva tri prioritetna kupca, “Destilaciji”, banjalučkoj “Eko-toplani” i preduzeću “RS Silikon” iz Mrkonjić Grada biti u potpunosti poštovani.

Izvoz van kontrole

Drvoprerađivači u Srpskoj ističu da je jedan od razlog zbog kojih “Šume RS” ne poštuju ugovore veliki izvoz drvnih sortimenata u trupcima i drveta za ogrev.

- Iz RS je lani izvezeno 410.000 metara kubnih cijepanog drveta za ogrev, što je povećanje za 14,2 odsto u odnosu na godinu ranije. Ovakav trend rasta izvoza dovešće do toga da niko od trenutnih kupaca ogrevnog drveta - “Destilacija”, toplane, javne ustanove i stanovništvo neće imati dovoljno ove sirovine - naveli su u “Destilaciji”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana