Britanci traže proizvode iz BiH

Marijana Miljić
Britanci traže proizvode iz BiH

- Multinacionalna grupacija "Kingfišer" iz Velike Britanije krenula je u potragu za dobavljačima u BiH za veliki asortiman proizvoda, a prednost imaju preduzeća koja se bave proizvodnjom i preradom plastike.

Ova kompanija je zainteresovana za saradnju sa firmama koje proizvode plastične kante, saksije, razne vrste kutija i cijevi i koji imaju neophodne sertifikate da mogu izvoziti proizvode na međunarodna tržišta koja pokriva "Kingfišer grupa".

Firme iz BiH koje su zainteresovane za saradnju sa "Kingfišer grupom" mogu do 9. februara da popune obrazac i prijavu dostave Spoljnotrgovinskoj komori BiH. Spisak kompanija i njihovi profili biće nakon toga dostavljeni Britancima, koji će izabrati preduzeća sa kojima će sarađivati. U planu je i da bilateralni sastanci predstavnika izabranih preduzeća iz BiH i "Kingfišera" budu održani u martu u Spoljnotrgovinskoj komori.

U Privrednoj komori RS ističu da su uspoznati sa pozivom britanske kompanije i da na domaćem tržištu ima firmi koje mogu odgovoriti zahtjevima "Kingfišer grupe".

- Imamo nekoliko kvalitetnih firmi koje proizvode alate i prerađuju plastiku. Za takve vrste obrade potrebne su kvalitetne mašine kako bi preduzeća odgovorila zahtjevima obrade visokokvalitetne i tehničke plastike. To se posebno odnosi na plastiku koja se ugrađuje u auto-industriji, dijelove za kućanske aparate i ličnu higijenu - rekao je  direktor Sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić.

Jedna od vodećih firmi iz industrije plastike u RS je "Strelac plast" iz Gradiške, koja uspješno posluje više od dvije decenije.

- Nismo upoznati sa javnim pozivom britanske kompanije, ali ćemo se informisati i vjerovatno aplicirati na javni poziv. Svaki novi partner nam je dobrodošao, pogotovo kada je riječ o tako velikoj korporaciji. Imamo svoj program i razvijen brend na tržištu tehničkih plastika - kazao je direktor "Strelac plasta" Ljubinko Čakalj.

Naglasio je da u posljednje vrijeme najveću saradnju imaju sa firmama koje na tržište izbacuju tehničke proizvode, odnosno banjalučkom "Mikroeletronikom" koja radi brojila za struju i italijanskom firmom "Delfino" sa sjedištem u Čelincu, koja proizvodi usisivače, pegle i druge proizvode za kuću.

- To su ozbiljniji kooperanti za koje proizvodimo komponente od plastike - kazao je Čakalj i dodao da imaju i mnogo malih preduzeća sa kojima sarađuju.

Profil "Kingfišer grupe"

Sjedište "Kingfišer grupe" je u Londonu, a ona prodaje proizvode za domaćinstva u više od 1.200 prodavnica raspoređenih u deset zemalja Evrope, Rusiji i Turskoj.

Sve prodavnice kompanija snabdijeva iz sedam izvornih kancelarija, odnosno istočne, južne i sjeverne Evrope, te Balkana, Bliskog istoka, Šangaja i Hongkonga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana