Autoprevoz iz Kozarske Dubice vozi u stečaj

Željka Kokot
Autoprevoz iz Kozarske Dubice vozi u stečaj

Banjaluka - Odlukom Okružnog privrednog suda u Banjaluci otvoren je stečajni postupak nad firmom "Autoprevoz" iz Kozarske Dubice, a za stečajnog upravnika imenovan je Mirko Marčeta.

Zahtjev za stečaj podnio je direktor "Autoprevoza" Bojan Pralica.

Sud je pozvao povjerioce da im do 26. marta prijave potraživanja, a za 13. maj zakazao je ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja.

Među povjeriocima je i 11 zaposlenih, prema kojima "Autoprevoz" ima značajna dugovanja.

- "Autoprevoz" je bio u višegodišnjoj nelikvidnosti i platežnoj nesposobnosti, zbog čega nije mogao da izmiruje obaveze - navodi se u obrazloženju odluke o pokretanju stečaja.

Prema podacima iz bilansa stanja sačinjenog na kraju 2013. godine, gubitak firme je iznosio 1,18 miliona i za 352.753 marke je premašio vrijednost kapitala preduzeća.

Obaveze prema povjeriocima iznose 1,81 milion maraka, a račun društva neprekidno je u blokadi od 10. januara 2014. godine po nalogu Poreske uprave RS.

U sudskom rješenju je navedeno da vrijednost imovine "Autoprevoza" pokriva troškove stečajnog postupka, dok je nepokretna imovina pod hipotekom, a za pokretnu je Poreska uprava već donijela rješenja o pljenidbi.

Poreznici su prošle godine "Autoprevozu" zaplijenili dva autobusa, dva minibusa i jedan kombi, nakon što je utvrđeno da "Autoprevoz" nije izmirio 123.000 KM na ime poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.

Djelatnost

"Autoprevoz" se bavio prevozom putnika u domaćem i međunarodnom saobraćaju i srodnim djelatnostima, a u posljednjih nekoliko godina osnovna djelatnost firme je zapala u krizu, pa se preduzeće orijentisalo na pružanje usluga tehničkog pregleda i ustupanje perona drugim prevoznicima, jer ne posjeduje nijedan ispravan autobus i registrovanu liniju za prevoz putnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana