Zajednička dobrodošlica u svijet odraslih

Ivana Kardum
Zajednička dobrodošlica u svijet odraslih

Banjaluka - Proslavu 18. rođendana 2.300 mladih sugrađana grad je i ove godine svečano obilježio u srijedu uveče koncertom klasične muzike u Kulturnom centru Banski dvor i žurkom regionalnih di-džejeva u Sportskoj dvorani “Obilićevo”.

Manifestacija se održava drugu godinu zaredom, a prema riječima organizatora Saše Dragoljića, već bi mogla postati tradicionalna.

- Ovo je jedinstven događaj u državi, na čiju smo ideju došli po ugledu na brojne evropske gradove poput, Barselone, Minhena i Beča, koji na ovakav način sa svojom omladinom proslavljaju njihov ulazak u svijet odraslih - kazao je Dragoljić.

Istakao je da se ovom manifestacijom mladima šalje poruka da ostanu u Republici Srpskoj.

- Koliko znače gradu, pokazalo se i slanjem pozivnica na adrese svih ovogodišnjih slavljenika 18. rođendana sa potpisom gradonačelnika Igora Radojičića - naglasio je Dragoljić.

Planovi omladine nakon sticanja punoljetstva, osim glavnog - da maturski ispit polože na vrijeme, znatno se razlikuju, a to su upisivanje fakulteta, putovanja i pronalaženje odgovarajućeg posla.

- U septembru ću napuniti 18 godina, što će za mene predstavljati veću odgovornost, ali ću i svoje odluke moći da donosim sama. Želja mi je da upišem Veterinarski fakultet - rekla je Jovana Jeremić.

Drugačije ambicije ima njena drugarica Aleksandra Todić, koju će punoljetstvo uvesti u novi svijet i odvesti na putovanja bez roditeljskog nadzora. Dobijanje pozivnice za kolektivno obilježavanje rođendana za Luku Vračara bilo je privilegija.

- Sticanjem punoljetstva postajemo zreliji i odgovorniji - kazao je Vračar.

Damjan Prerad je punoljetan postao prije 20 dana, a kako kaže, nada se da ova manifestacija predstavlja jednu od najljepših dobrodošlica u svijet zrelih i odraslih.

- Iako nam se čini da punoljetstvo ne mijenja mnogo stvari, ako pogledamo bolje oko sebe, promjene su vidljive, jer dobijamo pravo glasa, mogućnost da polažemo vozački ispit i još mnogo toga - kazao je Prerad.

 

Grad uz slavljenike

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac rekao je da je cilj manifestacije da se mladima pokaže da njihov grad stoji uz njih.

- Predstavićemo im Univerzitet, kao i sve što grad može da pruži tokom studiranja onima koji osjećaju da imaju preduzetnički duh, žele da ostanu, rade i grade svoje karijere - kazao je Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana