U Dragočaju 100 godina zvoni školsko zvono

Scjetlana Tadić
U Dragočaju 100 godina zvoni školsko zvono

Čitav jedan vijek školsko zvono se čuje u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Dragočaju. Naša škola je jedna od najstarijih u Banjoj Luci, jer nije mala stvar obilježiti 100 godina postojanja i rada.

Ovo je u petak prilikom obilježavanja velikog jubileja izjavio direktor OŠ "Desanka Maksimović" Stanislavko Malinić.

- Osnovna škola u Dragočaju počela je s radom davne 1909. godine, sagrađena uz pomoć mještana i tadašnjih vlasti. U to vrijeme nastava je izvođena u jednoj učionici i pohađalo ju je 67 učenika, od toga samo dvije djevojčice - istakao je Malinić.

Prema njegovim riječima, tek školske 1947/1948. godine sagrađena je jedna učionica, da bi 1960. godine bili sagrađeni zbornica i još četiri učionice.

- Škola je gravitirala na području Ramića, Prijakovaca, Dragočaja i radila na raznim lokacijama. Zemljotres 1969. godine onesposobio je školu i tada je nastava izvođena u vagonima u Ramićima. Ubrzo poslije toga počela je izgradnja zgrade u kojoj je škola danas. Do 1995. godine zvala se OŠ "Dragočaj", a od tada nosi naziv srpske pjesnikinje Desanke Maksimović - rekao je Malinić.

Prema njegovim riječima, školu "Desanka Maksimović" pohađa 525 učenika i ima 47 zaposlenih radnika. Povodom obilježavanja jubileja učenici su izveli priredbu, a posjetili su nas i mnogi bivši đaci, oni koji su bili učenici generacija svih prethodnih godina.

- Jako se radujemo što smo odštampali monografiju škole, koja je pravi pokazatelj dosadašnjeg rada i razvijanja škole - izjavio je Malinić.

Pedagog i autor monografije "100. godina života i rada Osnovne škole u Dragočaju" Dijana Boroja-Kasapović rekla je da je veoma zadovoljna što radi u školi koja obilježava tako značajan jubilej.

- Monografija koju smo dugo pripremali sačuvaće sjećanja na 100 godina postojanja škole. Da bismo napisali monografiju, išli smo u Arhiv Republike Srpske, skupljali informacije, bilježili sjećanja naših bivših učenika, koja datiraju još iz tridesetih godina 20 vijeka - rekla je Boroja-Kasapović.

Ona je istakla da monografija ima tri poglavlja i to prvo od osnivanja 1909. godine do 1941. godine, drugo od 1941. do 1992. godine i treće od 1992. do 2009. godine, sa posebnim osvrtom na školu danas.

- Imali smo i prilično bogatu arhivu, tu je 100 generacija koje su pobrojane u monografiji. Knjiga je bogata ilustracijama i fotografijama iz različitih perioda, tako da smo napravili jednu lijepu publikaciju, koja će čuvati uspomenu na ovu školu - istakla je Boroja-Kasapović.

"Sanjar"

- Prije jedanaest godina počeli smo da izdajemo školski list "Sanjar". Svake godine izdajemo po dva broja. Novine "Sanjar" su odraz dječije kreativnosti, mašte i ljubavi. Objavljujemo u njima priče i pjesme naših učenika, intervjue sa bivšim radnicima škole, dječije likovne radove, te obrazovno-kulturne tekstove - rekao je nastavnik likovnog vaspitanja Golub Vujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana