Banjaluka: Ugroženo deset grobova na Rebrovačkom groblju

Danijela Stokanić
Banjaluka: Ugroženo deset grobova na Rebrovačkom groblju

Banjaluka - Dio Rebrovačkog groblja uz samu obalu Vrbasa, koji je oštećen za vrijeme majskih poplava, a čime je direktno ugroženo deset grobnih mjesta, ove godine neće biti saniran.

Rekao je to načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković i dodao da je završena projektna dokumentacija za sanaciju.

- Grad u budžetu trenutno nema dovoljno novca za taj posao, koji po projektu iziskuje 129.000 maraka - kazao je Novaković. Gradske vlasti će, prema njegovom riječima, riješiti problem klizišta čim obezbijede novac, ali to neće biti u toku ove godine.

- Na području grada ima više od 130 klizišta. Za sve moramo napraviti projekte i obezbijediti novac. S obzirom na to da je stanje u budžetu grada mnogo lošije nego lani, to ne ide lako - rekao je Novaković.

U upravi Rebrovačkog groblja, koje je u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve, kazali su da su iznenađeni, jer su gradske vlasti dale čvrsto obećanje da će klizište biti sanirano ove godine.

- Sad se plašimo da čekamo proljeće da bi vlasti sanirale klizište. Bitno je da samo krenu u taj posao, a za početak je dovoljno da postave kamen, da bi klizanje tla stalo - rekao je sveštenik ove crkve Petar Popović.

Dodao je da su zbog straha da ne dođe do ponovnog klizanja tla ekshumirali posmrtne ostatke iz tri grobnice i prebacili u drugo groblje, a u planu je da se ekshumacije obave iz još dvije grobnice.

- Posmrtni ostaci iz ovih pet grobnica biće prebačeni u groblja Šljivice i Sjenice - kazao je Popović.

Česte i obilne kiše dovele su i do klizanja tla u Gradskom groblju u naselju Pobrđe, gdje su u posljednje dvije godine pomjereni temelji nekoliko grobnica i oštećeni spomenici.

Borka Đekić, koja je u tom groblju prije više godina sahranila svog oca, kazala je da je zbog klizanja zemlje spomenik već po drugi put oštećen.

- Mermerna ploča, koju smo lani popravljali, ponovo se iskrivila - rekla je Đekićeva.

Direktor Gradskog groblja Nedeljko Milaković je istakao da se u gornjem dijelu groblja prošle godine pojavilo klizište, koje su oni izgradnjom potpornog zida zaustavili.

- Međutim, ni time ne možemo u potpunosti da spriječimo klizanje zemlje - rekao je Milaković.

Vrbanja

Zoran Novaković je rekao da će poslije zasjedanja Skupštine grada biti potpisan ugovor po kojem se novoizgrađeno groblje u Vrbanji daje na upravljanje Gradskom groblju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana