Zarada Dep-ota premašila pola miliona maraka

Sanja Amidžić
Zarada Dep-ota premašila pola miliona maraka

Banjalika - Komunalno preduzeće "Dep-ot", koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, i ove godine nastavilo je pozitivan trend poslovanja, ostvarivši u prvih šest mjeseci dobit veću od pola miliona maraka.

Direktor "Dep-ota" Novo Grujić je rekao da je izvještaj o poslovanju usvojen u srijedu na sjednici Nadzornog odbora preduzeća.

- Preduzeće je u prvih pola godine iz redovnih aktivnosti ostvarilo dobit od 541.967 maraka. Pored ovih rezultata "Dep-ot" je izmirio sve obaveze prema zaposlenima i dobavljačima te isplatio rate IDA kredita Svjetskoj banci u iznosu od 232.560 KM i ratu IBRD kredita od 122.150 KM - objasnio je Grujić.

Dodao je da je u prvih osam mjeseci ove godine povećano i prikupljanje smeća, na osnovu čega su se i prihodi preduzeća povećali za oko 50.000 KM. Prema njegovim riječima "Dep-ot", koji se već nekoliko godina bori za što bolje poslovanje, i dalje ima stalni problem sa naplatom potraživanja, koja trenutno iznose oko dva miliona maraka.

- Najveći dužnik je "Čistoća" iz Banjaluke, koja duguje oko 600.000 maraka, međutim ovo komunalno preduzeće je najredovniji platiša, a ovaj dug je za posljednja tri mjeseca. Osim njih, veće dugovanje ima i "Komunalac" iz Laktaša u iznosu od 420.000 KM, "Čistoća i zelenilo" Čelinac 243.000 KM, Gradska čistoća Gradiška nije uplatila 196.000 KM, "Park" Prnjavor 184.000 KM, te "Eko-evro tim" sa dugom od 130.000 KM - rekao je Grujić.

I pored problema sa kojima se susreće "Dep-ot" u narednom periodu planira da dokupi nove mašine, otvori novu pumpnu stanice i do kraja godine izgradi halu za deponovanje smeća.

- U objekat je planirano da bude uloženo oko 400.000 KM. Dio novca je naš, a dio Fonda za zaštitu životne sredine. Po završetku ovog projekta biće primljeno i novih deset radnika - kazao je Grujić.

Kako je rekao, biće pojačano i prečišćavanje otpadnih voda. Naglasio je da ima odličnu saradnju sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, gradskim vlastima i ostalim osnivačima "Dep-ota" i nada se da će tako ostati i u naredne četiri godine.

Imenovanje

Novo Grujić 9. avgusta ove godine imenovan je ponovo za direktora "Dep-ota".

On će prema odluci Nadzornog odbora preduzeća ovu funkciju obavljati u naredne četiri godine. Od kada je došao na čelo "Dep-ota" preduzeće je svaku godinu završavalo pozitivnim poslovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana