U deset škola ne žele produženi boravak

Cvija Mrkonjić
U deset škola ne žele produženi boravak

Banjaluka - Produženi boravak za osnovce do trećeg razreda ne postoji u deset banjalučkih osnovnih škola, jer roditelji nisu iskazali interesovanje, iako u većini tih obrazovnih ustanova postoje uslovi za održavanje dodatne nastave.

Potvrdili su to "Glasu Srpske" direktori škola u kojima ne postoji produženi boravak. 

Direktor OŠ "Vojislav Ilić" Rajka Čajić objasnila je da su roditelji djece koja pohađaju ovu školu uglavnom nezaposleni, pa zbog toga nema potrebe za produženim boravkom.

- Veoma mali broj roditelja je izrazio želju da škola organizuje produženi boravak, jer su roditelji naših učenika uglavnom nezaposleni. Međutim, ako bi se povećalo interesovanje, imamo mogućnost da obezbijedimo prostor za boravak djece u školi poslije nastave - kazala je Čajićeva.

Direktor OŠ "Miloš Crnjanski" Bojan Radulović kazao je da nije bilo zahtjeva za produženim boravkom.

- Čak i da je bilo prijedloga da se produženi boravak organizuje, ne bismo imali prostora ni osoblja da omogućimo ovu uslugu - rekao je Radulović.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su rekli da je produženi boravak u Banjaluci organizovan u 16 škola i dvije specijalne ustanove za djecu sa teškoćama u razvoju

- Sve škole, koje su iskazale potrebu za organizovanjem boravka, dobile su saglasnost. Škola može organizovati produženi boravak, ako postoji potreba da učenici prvog razreda, eventualno učenici prve trijade, ostanu u školi. U specijalnim ustanovama za djecu sa poteškoćama u razvoju boravak se organizuje za učenike od prvog do šestog razreda  - rekli su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Dodali su da prednost imaju djeca, čiji su roditelji stalno zaposleni i nemaju člana domaćinstva, koji bi se brinuo o djetetu privremeno nakon škole.

Osnovna škola "Ivo Andrić" je među 16 škola koje imaju organizovan produžen boravak za djecu i koji je besplatan.

- Roditelji potpisuju ugovor o boravku koji uključuje ishranu ili ugovor bez ishrane, u prvom slučaju plaća se oko 6,50 maraka po danu, a u drugom slučaju boravak je besplatan - potvrdio je direktor škole "Ivo Andrić" Željka Opačić.

Škole

Organizovan produžen boravak za učenike u Banjaluci imaju osnovne škole: "Vuk Stefanović Karadžić", "Branko Radičević", "Zmaj Jova Jovanović", "Georgi Stojkov Rakovski", "Ivan Goran Kovačić", "Branko Ćopić", "Jovan Cvijić", "Đura Jakšić", "Ivo Andrić", "Branislav Nušić", "Aleksa Šantić", "Petar Petrović Njegoš", "Dositej Obradović", "Stanko Rakita", "Borisav Stanković" i "Sveti Sava", kao i Centar "Zaštiti me" i Centar za vaspitanje i obrazovanje i rehabilitaciju slušanja i govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana