Savanović: Veliki doprinos banjalučana u borbi protiv fašizma

Srna
Savanović: Veliki doprinos banjalučana u borbi protiv fašizma

Banjaluka - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da je banjalučka regija u 20. vijeku pretrpjela velika stradanja, a da su Banjalučani dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma.

Nakon polaganja vijenaca na Trgu palih boraca u Banjaluci povodom obilježavanja Dana Grada i 73 godine od oslobođenja Banjaluke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, Savanović je rekao novinarima da je od velikog značaja da ljudi budu svjesni šta znače mir i sloboda na ovim prostorima, te da je rat zlo koje nikome ne treba poželjeti.

Savanović je podsjetio da je tokom Drugog svjetskog rata u Banjaluci poginulo 4.533 stanovnika, od kojih je najviše žrtava ustaškog terora.

On je naveo da su 14. aprila 1941. godine njemačke trupe ušle u Banjaluku, koja je tada bila pod okupacijom Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

"Nažalost, to je bio najteži istorijski period grada Banjaluke i njenih stanovnikam, jer je u Banjaluku došao fašizam, koji je bio pojačan od NDH", rekao je Savanović.

On je podsjetio da su ustaški koljači NDH 7. februara 1942. godine u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac i Motike samo u jednom danu ubili 2.370 stanovnika.

Savanović kaže da se svi sa ponosom trebaju sjećati 22. aprila 1945. kada su jedinice Narodnooslobodilačke vojske /NOV/ Jugoslavije oslobodile Banjaluku.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je ovaj grad 1945. godine dočekao oslobođenje od fašizma i da se od tada do danas razvija.

Radojičić očekuje da će Banjaluka biti još bolji i razvijeniji grad i regionalni centar.

On je rekao da je Banjaluka ponosna na svoju antifašističku tradiciju, podsjetivši da je od ustaškog terora stradalo više od 4.500 ljudi, uglavnom civila - Srba, Jevreja, Roma.

Predsjednik SUBNOR-a Banjaluke Rade Džajić rekao je da se veterani NOV Jugoslavije sa ponosom sjećaju dana oslobođenja Banjaluke 22. aprila 1945. godine, kada su četiri divizije jugoslovenske vojske sa svih strana napale neprijatelja i oslobodile Banjaluku.

Vijence na spomenik na Trgu palih boraca položili su generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i Vlade Srpske, koju je predvodila potpredsjednik Srebrenka Golić.

U ime srpskog člana Predsjedništva BiH vijence je položio njegov izaslanik Zoran Đerić.

Vijence su položile i delegacija Grada Banjaluke koju je predvodio gradonačelnik Igor Radojičić, delegacije SUBNOR-a Grada Banjaluka i SUBNOR-a Republike Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacije stranaka koje učestvuju u radu gradskog parlamenta - SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska, NDP, PDP, kao i delegacije Društva "Josip Broz Tito" i Saveza komunista BiH.

Povodom Dana grada, vijenci su danas položeni kod Spomen-kostrunice na Novom groblju, na spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu, na spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske i na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju "Sveti Pantelija", kod spomenika Topola užasa na platou ispred Narodne skupštine i na spomenik "12 beba" u centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana