San o dogradnji škole na Starčevici postao java

Vesna Popović
San o dogradnji škole na Starčevici postao java

Banjaluka - Osnovna škola “Branko Radičević” na Starčevici ove godine proslavlja 60. rođendan, a najvažniji poklon za učenike i nastavnike jeste dogradnja ove obrazovne ustanove koja je počela juče i zahvaljujući čemu će nastava u tri smjene od idućeg polugodišta biti ukinuta.

Izgradnju osam učionica finansira Vlada RS sa 1,4 miliona maraka. Radi se o dugogodišnjem problemu ove škole koja ima preveliki broj učenika, a premalo prostora, zbog čega pojedini đaci idu u treću smjenu, koja počinje u 15.10 i traje do 19.30 časova. Gužvama i komplikovanom rasporedu časova konačno će doći kraj, a dugogodišnji san o proširenju škole postaće java. Početku radova su prisustvovali predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić-Ćućić i gradonačelnik Igor Radojičić. Cvijanovićeva je rekla da je Vlada RS zahvaljujući finansijskoj stabilnosti mogla da finansira ovaj projekat.

- Rad škole će po završetku radova biti organizovan na mnogo bolji i kvalitetniji način s obzirom na to da više neće biti potrebe za organizacijom nastave u tri smjene. Vjerujem da ćemo dogradnjom učionica olakšati život i učenicima i njihovim roditeljima, a svakako i nastavnicima - rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da je u nekoj drugoj fazi u ovoj školi  planirano da bude izgrađena i fiskulturna dvorana.

- Finansiranje tog projekta biće jedan od zadataka Vlade RS - navela je Cvijanovićeva.

Čestitajući rukovodstvu škole 60 godina rada ove obrazovne ustanove, Radmila Kocić-Ćućić je naglasila da je važno da izvođač radova ispoštuje rok i završi dogradnju za 120 dana.

- Cilj je da se drugo polugodište u ovoj školi odvija u novim učionicama - rekla je Kocić-Ćućić.

Radojičić je naveo da će dogradnjom biti poboljšani uslovi rada u ovoj školi i podsjetio da je to najveća osnovna škola u gradu.

- Ona je jedina škola koja ima problem sa manjkom prostora, a prevelikim brojem đaka. Obično problem predstavlja to što škole nemaju dovoljno učenika. Nastava je organizovana u previše smjena i dogradnja objekta se nametnula kao optimalno rješenje, iako je razmatrana i mogućnost izgradnje škola u naselju Ada i na vrhu Starčevice - kazao je Radojičić.

Direktorica OŠ “Branko Radičević” Darija Mićić rekla je da će nove učionice omogućiti bolje uslove za odvijanje nastave.

- To znači da nećemo imati tri smjene, a nastava u drugoj smjeni počinjaće u 13.30 časova. Učenici od drugog do petog razreda sada nastavu pohađaju u tri smjene, a treća smjena počinje u 15.10 časova - kazala je Mićićeva i dodala da nastavu u ovoj školi pohađa 1.782 učenika u 69 odjeljenja.

Škola “Milutin Bojić”

Radmila Kocić-Ćućić je rekla da je u područnom odjeljenju Osnovne škole “Milutin Bojić” u Verićima rekonstruisan krov.

- Za rekonstrukciju stolarije u područnom odjeljenju u Mišinom Hanu odobreno je 70.000 maraka i tu je u toku tenderska procedura. Odobrili smo novac i za sanaciju mokrih čvorova u centralnoj školi u Potkozarju - kazala je Radmila Kocić-Ćućić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana