Samo veličina škole u Priječanima stara, sve ostalo novo

Vesna Popović
Samo veličina škole u Priječanima stara, sve ostalo novo

Banjaluka - U obnovu područne Osnovne škole "Jovan Dučić" u Priječanima uloženo je 53.200 maraka, a novi krov, instalacije, grijanje, podovi i školski namještaj omogućiće bolje uslove za oko 100 osnovaca.

Škola, koja je smještena u baraci izgrađenoj davne 1969. godine, donedavno nije bila bezbjedna za boravak i rad učenika i nastavnika. Da nije obnovljena, dalji rad škole bi bio pod znakom pitanja. Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je škola u potpunosti rekonstruisana.

- Škola je doskora bila u ruševnom stanju, ali danas izgleda sjajno - dodao je Radojičić koji je juče obišao ovu školu.

Kazao je da u gradu ima puno škola kojima su potrebna različita ulaganja.

- Kroz prvobitni budžet smo izdvojili novac za obnovu pet osnovnih i jedne srednje škole. Rebalansom budžeta, koji će iduće sedmice razmatrati odbornici, predviđeno je značajno povećanje sredstva za tu namjenu koja bi trebalo da iznose više od 500.000 KM - kazao je Radojičić.

Naglasio je da bi taj novac trebalo da omogući sanaciju 12 osnovnih i tri srednje škole.

- To je najveći posao kada su u pitanju obnove škola u posljednjih nekoliko godina. Kada usvojimo rebalans, onda ćemo utvrditi koje će dodatne osnovne škole ove godine dobiti novac za obnovu. Kada je riječ o srednjim, za obnovu krova Tehničke škole trebaće oko 150.000 KM, a nešto će biti izdvojeno za Gimnaziju i Elektrotehničku školu - kazao je Radojičić.

Direktorica OŠ "Jovan Dučić" Rankica Pušić je rekla da je sanacija urađena sredstvima Ministarstva prosvjete i kulture, grada i kroz donacije, te da je uloženo 53.200 KM.

- Prije 15 godina ova zgrada je trebalo da bude srušena, a prije četiri godine su se zapalile instalacije. Od tada smo znatno napredovali i puno je urađeno - kazala je Pušićeva.

Istakla je da na objektu jedino nisu promijenjene dimenzije, ali da je ostalo sve novo.

- Obnovljen je krov, postavljena nova stolarija, podovi, grijanje, te instalacije, a nabavljene su nove stolice i klupe. U produžetku škole je bio stan koji je pretvoren u učionicu - rekla je Pušićeva.

Dodala je da ovu školu pohađa oko 100 učenika, te da u idućoj školskoj godini očekuju upis još 24 prvačića. Imaju i produženi boravak u kojem borave 24 učenika.

Predsjednik Savjeta MZ Priječani Darko Škobić kazao je da škola konačno izgleda onako kako bi trebalo.

- Đaci iz Priječana konačno imaju dobre uslove za kvalitetno odvijanje nastave, a posebno je značajno to što prvačiće očekuju obnovljene učionice - kazao je Škobić.

Komunalni problemi

Igor Radojičić je rekao da su Priječani mjesna zajednica sa puno problema.

- Glavno komunalno pitanje je put za Priječane. Trenutno je u drugoj fazi gradnje i nadam se da će izvođač do maja završiti posao i da ćemo tu dionicu moći pustiti u funkciju. Tu je i pješački most na kojem se trenutno ispravljaju ranije napravljene greške kako bi on bio bezbjedan za pješake - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana