Rode za vikend donijele u banjalučko porodilište 39 beba

Vesna Popović
Rode za vikend donijele u banjalučko porodilište 39 beba

Banjaluka - Grad je minulog vikenda postao bogatiji za 39 malih stanovnika, što je gotovo dvostruko više novorođenčadi nego što ih u prosjeku dolazi na svijet u periodu od petka do ponedjeljka.

Ljekari i babice Univerzitetskog kliničkog centar RS su imali pune ruke posla, jer je od petka do ponedjeljka u sedam časova bilo 37 porođaja, od čega su dva bila blizanačka. Plač beba, osmijesi ponosnih roditelja, ali i zadovoljnih medicinara, ispunjavali su porodilište, kao u stara dobra vremena. Ovakav bebi-bum se odavno ne pamti, a ovogodišnji "vikend rekord" je oboren.

Prema riječima načelnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vesne Ećim-Zlojutro rođeno je 20 dječaka i 19 djevojčica.

- Obavljeno je 37 porođaja, od kojih su 23 bila prirodnim putem, a imali smo 14 carskih rezova - rekla je Ećim-Zlojutro i dodala da je najmlađa porodilja imala 18 godina, a najstarija 40.

Nadzorna sestra u porodilištu Sandra Radetić je rekla da su sve bebe zdrave.

- U prosjeku vikendom bude oko 20 poroda, ali obično jednom mjesečno imamo takozvani bebi-bum ili daleko veći broj porođaja nego obično. U julu i martu je bilo perioda sa velikim brojem poroda, ali za ovaj vikend je bilo najviše porođaja u ovoj godini - rekla je Radetićeva.

Kazala je da u svakoj smjeni rade po dvije babice, što je, kako kaže, jako malo, pogotovo kada ima tako puno posla.

- Problem je i mali broj kreveta, imamo ih osam, a ponekad bude po deset ili 12 porodilja, ali s obzirom na to da smo uigran tim babica, sestara, ljekara i pomoćnih radnica uspjeli smo da sve organizujemo - kazala je Radetićeva.

Za Kristinu Dokić jedan od najsrećnijih dana u životu je 9. septembar, jer je tada rodila dječaka kojeg je nazvala Aleksa.

- Ovo mi je drugi porođaj. Sve je prošlo kako treba i osjećam se odlično, a za osoblje imam samo riječi hvale. O meni i mojoj bebi je brinula odlična ekipa babica i doktora, kakvu svaka trudnica može poželjeti, iako je bila prilična gužva i obavljeno mnogo poroda - kazala je Dokićeva, koja je posebno pohvalila doktoricu Saru Jovanović.

Rekla je da uslovi na UKC RS nisu loši, ali da bi bilo dobro da ima dovoljno rezervne posteljine na raspolaganju da bi osoblje moglo češće da je mijenja.

Statistika

Vesna Ećim-Zlojutro je rekla da je od januara do 11. septembra prošle godine bilo 2.211 porođaja, dok je ove godine u tom periodu bilo 2.247 ili 36 više.

- To djeluje kao povećanje, ali kad pogledamo podatke koje smo imali 1990. godine, kada je bilo 5.000 porođaja, a lani 3.300, to baš nije tako - kazala je Ećim-Zlojutro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana