Riješeno 1.400 problema po prijavama građana

Brankica Smiljanić
Riješeno 1.400 problema po prijavama građana

Banjaluka - Više od 1.400 prijava građana, i to uglavnom onih koji se odnose na razne komunalne probleme, uspješno je riješeno u prošloj godini, zahvaljujući mobilnoj aplikaciji “Građanska patrola”.

Šef Kancelarije za građane Nikolina Račić ističe da su u Gradskoj upravi izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima pomenute mobilne aplikacije, koja je, zahvaljujući donaciji informatičke kompanije “DVC solutions”, pokrenuta u maju prošle godine.

Pozvala je građane da aktivno koriste ovu aplikaciju, odnosno da fotografišu sve uočene probleme i prijavljuju putem “Građanske patrole”.

- Sama činjenica da gradske službe, na osnovu ovih prijava, svakog mjeseca rješavaju oko 200 uočenih problema dovoljno govori o značaju ove aplikacije. Zahvalni smo građanima koji nam šalju prijave, a naš posao je da svaka prijava bude riješena u najkraćem roku. Na ovaj način građani su i te kako doprinijeli rješavanju svakodnevnih problema sa kojima se gradske službe svakodnevno suočavaju - ističe Račićeva.

Prema evidenciji Kancelarije za građane, najviše prijava odnosi se na komunalne probleme, najčešće nepropisno parkiranje, odlaganje otpada, oštećenje javnog zelenila, pse lutalice, puštanja preglasne muzike...

- Pored toga, značajan broj prijava odnosio se i na oštećenja saobraćajnica, uništene saobraćajne znakove, ali i rad zimske službe. Takođe, evidentiran je znatan broj prijava i u vezi sa nepropisnim prekopavanjem javnih površina, neizdavanjem fiskalnih računa, kao i prekoračenjem radnog vremena. Prema evidenciji gradskih službi, do sada je ovu aplikaciju instaliralo 3.870 Banjalučana . kazali su u gradskoj Kancelariji za građane.

Studentkinja Smiljana Đukić je rekla da je instalirala aplikaciju kad je vidjela kučiće na ulici kod kontejnera.

- Imam mačku kod kuće i nisam mogla da gledam na ulici da kučići nemaju svoj dom i nekoga ko brine o njima. Odmah sam instalirala aplikaciju i zatražila pomoć, koja je ubrzo stigla, jer sam kasnije otišla da vidim šta se dešava i kučića nije bilo - kazala je Đukićeva.

“Građanska patrola” je informatička aplikacija putem koje sugrađani mogu da prijave komunalne probleme i dostupna je putem postojećih platformi “Play store” i “App store”, potpuno besplatno.

Ova aplikacija omogućava da građani putem svojih mobilnih telefona na licu mjesta, bilo gdje u gradu i bilo kada, fotografišu određeni problem na koji naiđu i da o tome, putem aplikacije, obavijeste nadležnu gradsku službu, koja će dalje preduzimati potrebne korake.

Apeluje se na građane da budu dio gradske zajednice i pomognu u rješavanju gradskih problema putem ove aplikacije.

Korisnici

Aplikaciju “Građanska patrola” zainteresovani mogu aktivirati bez registracije i bez prosljeđivanja ličnih podataka. Sve proslijeđene prijave su anonimne.

- Aplikacija je primarno namijenjena za prijavu nepravilnosti koje je potrebno sanirati, kao što su neispravna saobraćajna signalizacija, oštećenja javnih površina - kolovoza, trotoara, pješačkih zona, divlje deponije, neispravni kontejneri, onečišćenja i oštećenja zelenih površina, začepljeni slivnici, oštećenja parkovske opreme, nadstrešnica na autobuskim stajalištima, uređaja na parkingu, neispravne javne rasvjete, stubića i ograde - kazali su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana