Pobjednički duh nadjačao zimu

Glas Srpske
Pobjednički duh nadjačao zimu

Banjaluka - Srđan Samardžić, Milka Janković, Tea Prošić i Nikola Kutić pobjednici su jučerašnjeg takmičenja “Trčimo za Srpsku”, u kojem je učestvovalo više od 200 trkača.

Trka je organizovana na Trgu Krajine u okviru Elta kabel banjalučke trkačke lige za 2019. godinu, a povodom proslave Dana Republike Srpske i Pravoslavne nove godine. Takmičari su bili raspoređeni u tri kategorije, koje su činili mališani do deset godina, djeca od deset do 14 godina, te odrasli.

- Imajući u vidu okolnosti, da je zima i praznično vrijeme, prezadovoljni smo brojem učesnika. Oni dolaze iz čitave BiH i Srbije. Da kroz sport damo i neki svoj doprinos za Banjaluku i RS odlučili smo prije tri godine, kada smo učestvovali na paradi povodom Dana Republike. Tako smo organizovali manifestaciju pod nazivom “Trčimo za Srpsku”. Ovo već prelazi u tradiciju, a planiramo da proširimo granice i dignemo je na viši nivo, što sama trka i zaslužuje - rekao je organizator trke Duško Tadić.

Održavanje trka privlači sve veću pažnju, a njihov cilj je razvoj sporta, motivacija mladih, ali i veća promocija grada.

- Posebno želimo motivisati djecu. Prošle godine smo imali dosta akcija i godinu smo završili Nikoljdanskom trkom i prikupljanjem paketića. Obradovali smo oko 500 mališana iz socijalno ugroženih porodica, kao i djecu sa invaliditetom. Naš plan za ovu godinu je da u sklopu Banjalučke trkačke lige prikupimo više od 1.000 paketića kojima bismo usrećili te kategorije, ali i sve ostale mališane - dodao je Tadić. Diplome su pripale svim mlađim učesnicima, a nagrade za odrasle bili su mobilni telefoni.

Među učesnicima bio je i već poznati učesnik Banjalučkog polumaratona Miladin Dragojević, koga problemi sa vidom nisu spriječili da da sve od sebe. Da bi istrčao trku bez problema, pomoć mu je pružio drug Srđan Jakovljević.

U kategoriji do deset godina do cilja je prva stigla Tea Prošić iz Kozarske Dubice.

- Profesionalno se bavim atletikom već četiri godine, a svim mladim preporučujem da izaberu sport koji im najviše odgovara i počnu ostvarivati svoje snove - rekla je Tea.

Pobjedniku trke u kategoriji od deset do 14 godina, trinaestogodišnjem Nikoli Kutiću iz Banjaluke ovo daje motiv da od sporta nikako ne odustaje. O značaju manifestacije govori i dolazak sve većeg broja ljudi iz susjednih gradova. - Redovno dolazim na trke Banjalučke trkačke lige. Član sam kluba Sloboda iz Novog Grada, te se trudimo da podržimo sva atletska dešavanja u regionu - rekao je Igor Miljatović.

Pomoć grada

Prema riječima predsjednika Gradske skupštine Banjaluka Zorana Talića cilj je da se u sport uključe mladi.

- Već smo dosta uradili u vezi sa afirmacijom sporta kod mladih, krenuvši od toga što smo uveli sport u školama. Tu su i brojni drugi projekti, kao što je otvaranje nove sportske dvorane, te besplatne članarine za najmlađe sugrađane - rekao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana