Od­go­đe­no otva­ranje vrti­ća na Star­če­vi­ci

Od­go­đe­no otva­ranje vrti­ća na Star­če­vi­ci 18.10.2018 16:53 | Ve­sna Po­po­vić

Banjaluka - Po­če­tak re­kon­stru­kci­je pros­to­ra u na­selju Star­če­vi­ca za po­tre­be no­vog vrti­ća je pro­lon­gi­ran naj­manje mje­sec jer je po­ni­šten ten­der za izbor fir­me ko­ja bi bi­la za­du­že­na za taj po­sao.

Ri­ječ je o po­slo­vnom pros­to­ru u vla­sniš­tvu gra­da u uli­ci Prve kra­ji­ške bri­ga­de na­ro­dne od­bra­ne broj 1. ko­ji je do­ne­da­vno ko­ris­ti­la Grad­ska ra­zvoj­na agen­ci­ja (CI­DEA), a ko­ji je na­kon iseljenja agen­ci­je tre­ba­lo da bu­de obnovljen i pri­la­go­đen po­tre­ba­ma bo­rav­ka oko 60 ma­li­ša­na.

Na­čel­nik Odjeljenja za ko­mu­nal­ne po­slo­ve Pe­tar Bil­čar je pot­vrdio da je ten­der po­ni­šten iz for­mal­nih ra­zlo­ga.

- Sti­gla je je­dna po­nu­da fir­me ko­ja je ispunjava­la uslo­ve ten­de­ra, ali to­kom pre­gle­da do­ku­men­ta­ci­je je us­ta­novljeno da su na­pra­vi­li gre­šku pri­li­kom po­punjavanja pri­ja­ve i zbog to­ga smo ga mo­ra­li po­ni­šti­ti. Ra­zlog je ne­obi­čan, ali mo­ra­mo se pri­drža­va­ti odre­đe­nih pro­pi­sa ka­da su u pi­tanju ja­vne na­bav­ke - ka­zao je Bil­čar.

Do­dao je da je ta gre­ška do­ve­la do to­ga da ci­je­la pro­ce­du­ra bu­de vra­će­na na po­če­tak.

- Po­če­tak re­kon­stru­kci­je pros­to­ra će bi­ti pro­lon­gi­ran naj­manje mje­sec. Da ni­je po­ni­šten ten­der, već bi­smo mo­gli po­če­ti sa obno­vom pros­to­ra, ali sa­da mo­ra­mo ići sa no­vim ten­de­rom, izbo­rom izvo­đa­ča, pa žal­be­nim ro­kom. I po­red kašnjenja, na­dam se da će­mo taj pro­je­kat us­pje­ti da za­vrši­mo do kra­ja go­di­ne, jer su ra­do­vi pla­ni­ra­ni u za­tvo­re­nom pros­to­ru - na­veo je Bil­čar. 

Ka­zao je da je budžetom gra­da za obno­vu ovog vrti­ća na­mi­jenjeno 150.000 KM, te da bi u tom no­vom vrti­ću tre­ba­lo da bu­de mjes­ta za dvi­je gru­pe sa po 30 ma­li­ša­na.

Na lis­ti če­kanja za upis u grad­ske vrti­će na­la­zi se oko 2.000 ma­li­ša­na. Pre­ma in­for­ma­ci­ja­ma iz Cen­tra za pred­škol­sko va­spi­tanje i obra­zo­vanje ko­ji su na­ve­de­ni u Iz­vje­šta­ju o ra­du ove us­ta­no­ve za 2017/2018. go­di­nu, a ko­ji će bi­ti na dne­vnom re­du za­sje­danja Skup­šti­ne gra­da 24. okto­bra, u 22 vrti­ća je u tom pe­ri­odu bi­lo smje­šte­no 2.114 dje­ce.

- U odno­su na pret­ho­dni pe­ri­od, u 2018/2019. go­di­ni u upo­tre­bi su 24 vrti­ća, što je za dva vi­še ne­go ra­ni­je. U njima je pla­ni­ran bo­ra­vak 2.023 dje­ce - na­ve­de­no je u Pla­nu ra­da ove us­ta­no­ve za 2018/2019. go­di­nu, do­ku­men­tu ko­ji će ta­ko­đe ra­zma­tra­ti odbor­ni­ci grad­skog par­la­men­ta.

U tom pla­nu je na­ve­de­no da je u de­set vrti­ća po­tre­bno sa­ni­ra­ti kro­vo­ve i sto­la­ri­ju.

- Mo­kri čvo­ro­vi bi tre­ba­lo da bu­du obnovljeni u 13 obje­ka­ta, a u de­set je po­tre­bno pro­mi­je­ni­ti opre­mu i na­mje­štaj - na­ve­de­no je u pla­nu ra­da.

Pre­ci­zi­ra­no je da je, s ciljem po­ve­ćanja obu­hva­ta dje­ce ko­ja bo­ra­ve u vrti­ću, po­tre­bno u na­re­dnom pe­ri­odu iz­gra­di­ti vrtić u mje­snoj za­je­dni­ci Pe­tri­će­vac, do­gra­di­ti vrtić "Ko­li­bri" u La­za­re­vu, te umjes­to vrti­ća "Na­ta­ša" u Bo­ri­ku iz­gra­di­ti no­vi i ve­ći.

La­za­re­vo

Pe­tar Bil­čar je re­kao da za na­re­dnu go­di­nu ra­zma­tra­ju mo­gu­ćnost do­gradnje vrti­ća "Ko­li­bri" u La­za­re­vu.

- Uku­pna pro­ci­jenjena vri­je­dnost te in­ves­ti­ci­je je oko 1,4 mi­li­ona KM. Že­li­mo da tu na­do­gradnju ura­di­mo u 2019. go­di­ni i za to bi bi­lo ne­op­ho­dno 500.000 KM, a da se os­ta­tak ura­di u 2020. go­di­ni i use­le ma­li­ša­ni - na­veo je Bil­čar.



© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica