Niko ne želi da sanira novi most preko Vrbasa u Priječanima

Vesna Popović
Niko ne želi da sanira novi most preko Vrbasa u Priječanima

Banjaluka - Niko ne želi da sanira novi viseći most u Priječanima, a tender za izbor firme koja bi bila zadužena za taj posao je propao, jer se niko nije prijavio.

Izjavio je to u petak gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da nije bilo drugog izbora osim da tender bude poništen.

- Preostaje nam da raspišemo novu javnu nabavku s nadom da će se građevinska preduzeća prijaviti. Nemoguće je da od toliko građevinara niko nije zainteresovan za taj posao - kazao je Radojičić.

Objasnio je da je grad učinio sve što je bilo u njegovoj moći da bi most u Priječanima bio bezbjedan za građane.

- U budžetu smo obezbijedili 100.000 KM, urađen je revidirani projekat i sada možemo samo čekati da se neko javi da za taj posao - dodao je Radojičić.

On je u petak ozvaničio i početak izgradnje 1.000 metara vodovodne mreže u ulici Tunjice, čime će  biti obezbijeđeno vodosnabdijevanje za 20 domaćinstava u mjesnoj zajednici Šargovac. Vrijednost projekta je 55.535 KM, a preduzeće "Hidro splet" iz Laktaša ima rok od 35 dana da završi radove.

- Zbog ovih vrućina a i generalno, prigradska naselja i sela imaju dosta problema sa snabdijevanjem vodom, tako da ćemo i narednih godina imati mnogo posla na tome. Pregovaramo o većem finansijskom paketu od 20 miliona KM, kojim bismo obezbijedili da bude nastavljeno više krupnih projekata - od "Crnog vrela" do izgradnje mreže u Jagarama, Česmi te potkozarskim krajevima. Ako bismo u tome uspjeli onda bi za nekoliko hiljada stanovnika bio trajno riješen problem snabdijevanja vodom - rekao je Radojičić.

Dodao je da nastavak izgradnje regionalnog vodovoda "Crno vrelo" ide planiranom dinamikom.

- Pokušaćemo da ove godine završimo primarni dio sistema. Vrijednost tog projekta je dva miliona KM, a Vlada RS je uplatila 500.000 KM. Za početak radova je to sasvim dovoljno - dodao je Radojičić.

Kazao je da je u pripremi i novi projekta vodosnabdijevanja Rekavica, gdje jedan dio uopšte nema vode, a drugi zbog nadmorske visine ima problema sa slabim dotokom vode.

Predsjednik Savjeta MZ Šargovac Rajko Radaković je zahvalio gradskim vlastima na realizaciji ovog projekta.

- On je od izuzetnog značaja za mještane koji do sada uopšte nisu imali vode, već su se snalazi kako znaju i umiju - kazao je Radaković.

Mještanin Šargovca Ćiro Malić je rekao da će njihova svakodnevica u budućnosti biti lakša.

- Vode uopšte nismo imali. Vidite kakve su vrućine i svaku kap smo morali donositi u kantama - naveo je Malić.

Fontana

Igor Radojičić je rekao da su dosadašnje kontrole fontana pokazale da nema nijednog dokaza da je došlo do probijanja struje u instalacijama i mogućnosti naponskog udara.

- Elektroinstalacije smo fizički otkopčali od fontana. Tražili izvještaj firme koja je zadužena za održavanje "Valek komerc", na terenu su bili inspekcijske i komunalne službe pa i republički elektroenergetski inspektor - dodao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana