Nije lako biti gradonačelnik

Danijela Stokanić
Nije lako biti gradonačelnik

Banjaluka - Dimitrije Gašić, koji sedam dana upravlja upravlja gradom, kaže da posao gradonačelnika nije lagan.

- Ovo je težak posao - rekao je Gašić na početku razgovora ekipi "Glasa Srpske", koja ga je posjetila u njegovoj školi "Branko Radičević", da vidi kako odrađuje gradonačelnički mandat.

On je prošlog petka u okviru "Nedjelje djeteta" od Gavranovića preuzeo ključeve grada, koje bi sutra trebalo da vrati. Prilikom primopredaje ključeva obećao je da će grad uspješno da vodi.

Kaže da biti gradonačelnik za njega je velika čast, a još veća to što će ga ovo iskustvo podstaći da bude što uspješniji, kako bi u budućnosti pomagao drugima. Zaključio je da posao prvog čovjeka grada nije ni malo lagan, a posebno kada su u pitanju novinari.

-  Od dana kada mi je veliki gradonačelnik uručio ključeve, pa sve do danas sam ispunjavao svoje dužnosti. Redovno sam održavao sastanke sa svojim drugarima kako bih saslušao njihove želje i zahtjeve - kazao je on. Dodao je da je među njima bio veliki broj i neposlušnih drugara, koje je kažnjavao tako što im je bilo zabranjeno igranje fudbala na zajedničkoj livadi.

- Bilo je raznih želja i zahtjeva od drugara. Sjećam se da je jedan od njih tražio da ga postavim na mjesto sekretara škole, dok je drugi želio da čuva školu - ispričao je mali gradonačelnik.

Jedini problem za vrijeme mandata, dodaje Dimitrije, bilo je čuvanje ključeva grada.

- Kutiju sa ključevima krio sam na jednom mjestu u kući za koje niko ne zna. A prilikom vraćanja ključeva velikom gradonačelniku će predoči svoje želje, kao i želje drugara - kazao je Dimitrije dodajući da je riječ o bazenu za kupanje, vrtiću i dječjem igralištu.

Veliki gradonačelnik je, kaže Dimitrije, prekršio obećanje, dato još prošle godine za vrijeme njegovog prvog mandata, da će na njihovoj livadi postaviti golove za fudbal. Dimitrije se pohvalio, da se pored nastave, u slobodno vrijeme već šest godina bavi folklorom.

Njegov djed Mile Vukelić za svog unuka kaže sve najbolje.

- Zadovoljan sam Dimitrijem, jer pored toga što je gradonačelnik, poslušan je i za svoj uzrast mnogo ozbiljan - pohvalio se ponosni Vukelić.

Riječi hvale nisu izostale ni od direktora OŠ "Branko Radičević" Jadranke Božić i učiteljice Milene Barunek.

- Dimitrije je odličan i uzoran učenik - pohvalila je direktor svog učenika i gradonačelnika.

Prava

Dimitrije Gašić rekao je da roditelji i njihova djeca moraju poštovati prava jedni drugih.

- Dječija prava su da uče, da se igraju, da ih niko ne tuče i druga, dok prava roditelja su da ih djeca moraju slušati, ići u prodavnicu kad oni to kažu... - rekao  Dimitrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana