Необични називи улица на подручју Бањалуке

Весна Поповић
Необични називи улица на подручју Бањалуке

Бањалука - Поред значајних личности и историјских догађаја за Бањалуку, називе улица красе и необична имена, али и прави раритети попут Челановачког пута, Цвјетне улице или Брусине. Надлежни тврде да су на тај начин испоштовали вољу грађана.

Тако је своје мјесто у граду добио свјетски познати комичар Чарли Чаплин те популарне “камионџије”, легенде српског глумишта Миодраг Петровић Чкаља и Павле Вуисић. Осим имена глумаца, мјеста су нашли и називи као што је Приточка улица, Зелена долина, Ђулија, Саничких жетелаца, затим Мала, али и Нова улица. Писац Бранко Ћопић недавно је добио “своју” улицу, али зато је немају чувена Диана Будисављевић која је спасла око 12.000 дјеце из логора, патријарх Павле и многе знамените историјске личности. Поједине улице имају званична имена, али и популарне називе попут улице Веселина Маслеше која је међу становницима популарнија као Господска улица.

Приједлоге грађана, институција, установа и удружења разматра комисија коју је оформио градоначелник. 

Предсједник комисије за припрему приједлога имена насеља, улица и тргова Бојан Стојнић рекао је да се труде да изађу у сусрет захтјевима мјесних заједница преко којих грађани шаљу своје приједлоге те различитих невладиних организација и удружења.

- Ако већина грађана хоће да се улица зове Чарлија Чаплина, а испоштовали су потребну процедуру, не видим разлог зашто бисмо то оспорили. Није важно да ли се то некоме допада или не, то је резултат воље грађана. Зашто бисмо им ми наметали назив ако они хоће тако - рекао је Стојнић.

Додао је да, у случају да нема приједлога, комисија се труди да изабере најбољи назив улице, најчешће по некој личности која је везана за Бањалуку и околину те свијет науке, културе или историјску личност.

Комисија градоначелника упућује коначне приједлоге скупштинској комисији за утврђивање приједлога имена насеља, улица и тргова која даје своје мишљење.

Замјеник предсједника ове комисије Миленко Јаћимовић рекао је да овој комисији долазе готови приједлози комисије коју је формирао градоначелник.

- Немамо увид у све приспјеле приједлоге јер их та комисија коју је формирао градоначелник филтрира. На тај приједлог можемо само дати позитивно или негативно мишљење. Без обзира на то, он се и даље шаље у скупштинску процедуру гдје одборници гласају да ли желе да прихвате назив нове улице - објаснио је Јаћимовић.

Додао је да је градски парламент два пута усвојио закључак да би неко из скупштинске комисије требало да учествује у раду комисије градоначелника.

- То још није испоштовано, а имамо велику одговорност према грађанима, али мало одлучујемо што се тиче самих приједлога - навео је Јаћимовић.

Од почетка ове године није додијељен ниједан нови назив иако велики број улица у приградским насељима нема назива.

Према информацијама из Градске управе, прошле године 22 нове улице добиле су назив и то у насељима Пријечани, Мотике, Павловац и Петрићевац. У 2013. ниједна нова улица није добила назив.

Табле

За набавку 120 табли са називом улица и 66 поцинчаних стубова град је у 2014. години потрошио 19.990 КМ. Из градског буџета је за куповину 111 таблица кућних бројева потрошено 3.116 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана