Nastavak gradnje saobraćajnice u podnožju Starčevice: Istočni tranzit smanjuje gužve

Sanja Amidžić
Nastavak gradnje saobraćajnice u podnožju Starčevice: Istočni tranzit smanjuje gužve

Banjaluka - Gradnja spoja dva kraka istočnog tranzita u podnožju Starčevice uskoro bi trebalo da počne, jer je preduzeće "Putevi RS" raspisalo tender za izbor izvođača radova u koje će biti uloženo oko 850.000 maraka.

Na ove radove, koje su blokirali neriješeni imovinsko-pravni odnosi, čeka se gotovo tri decenije.

Kako je planirano, biće spojeni krakovi od raskrsnice sa ulicom Majke Jugovića do izvedenog dijela trase kod ulice Stevana Bulajića, u dužini od 400 metara. Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je predviđena gradnja dvije saobraćajne trake širine po tri i po metra, uz razdjelni pojas u širini do pet metara.

- Riječ je o prvoj fazi radova, što znači da će sada biti izgrađena primarna saobraćajnica, dok će u drugoj fazi grad finansirati izgradnju vodovoda, trotoara, biciklističkih staza i pojasa zelenila - rekao je Sandić.

Prema njegovim riječima ovi radovi koštaće oko 300.000 maraka, a planirano je da počnu naredne godine.

- Ovogodišnjim budžetom nisu predviđena sredstva za te svrhe, tako da je u planu za sljedeću godinu. Imovinsko-pravna pitanja konačno su riješena, zbog čega smo bili u mogućnosti da od nadležnog ministarstva zatražimo građevinsku dozvolu za izgradnju - objasnio je Sandić.

Gradska vlast i preduzeće "Putevi" u avgustu ove godine potpisali su sporazum kojim su regulisane međusobne obaveze u vezi sa izgradnjom istočnog tranzita. Prema tom sporazumu, "Putevi" će finansirati gradnju razdjelnog pojasa, saobraćajne trake za oba smjera i saobraćajnu signalizaciju. Gradska vlast je dužna da pribavi neophodne dozvole, riješi imovinsko-pravne poslove, te finansira dio radova koji se odnose na prateću oborinsku kanalizaciju, rasvjetu i instalaciju kablovske kanalizacije.

Gradnji saobraćajnice obradovali su se mnogi građani koji kažu da će im biti znatno olakšano kretanje.

- Davno je trebalo da to bude urađeno da bi ovaj dio grada bio rasterećen saobraćajnih gužvi. Grad se širi, vozila je sve više, a saobraćajnice iste. Mora se nešto raditi na tome da ne bi dolazilo do saobraćajnih čepova - kazao je vozač Milenko Savić.

Tender

Preduzeće "Putevi RS" u četvrtak je raspisalo tender za izvođača radova na spajanju istočnog tranzita.

Ponude zainteresovanih izvođača trebalo bi da budu otvorene do 5. oktobra. Izabrani izvođač, kako je propisano tenderom, radove bi trebalo da završi u roku od 60 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana