Fekalije i uginuli pacovi pred kućama stanovnika banjalučkog naselja Lauš

Jovan Škrbić
Fekalije i uginuli pacovi pred kućama stanovnika banjalučkog naselja Lauš

Banjaluka - Problemi sa oborinskim vodama i kanalizacijom, koji se javljaju čim počne da pada jača kiša, ni juče nisu zaobišli mnoga domaćinstva, a iz šahta na raskrsnici Kosovske i Podgrmečke ulice u naselju Lauš izlile su se fekalije po putu i dvorištima obližnjih kuća.

Garaže su bile pod vodom, a isplivale su i razne štetočine, poput pacova, pa su stanovnici osim borbe sa poplavom imali dodatni problem, strah od zaraze.

- Svaki put kada pada kiša dešava se ista stvar. Začepljenja na kanalizacionim cijevima onemogućavaju protok oborinske kanalizacije pa otpadne vode izbijaju na površinu i zagađuju naše okućnice i puteve. Najgore je kada se sve to osuši i ostane prašina koju udišu djeca dok se igraju - rekao je mještanin Dragorad Popović dok je stajao pored uginulog pacova kojeg je voda izbacila na put ispred njegove kuće.

Prema riječima mještana, najveći problem su vodovodna i kanalizaciona infrastruktura koja je stara decenijama. S obzirom na to da je broj domaćinstava povećan, sada nemaju kapacitet za normalno funkcionisanje.

- Iza moje kuće ima puno vode, jer su cijevi začepljene. Mreža je rađena šezdesetih godina prošlog vijeka, pa čim je malo jača kiša, voda izbija. Tako je već godinama - kaže stanovnik Kosovske ulice Rodoljub Vasiljević.

U Gradskoj upravi su istakli da su komunalni policajci izašli na teren te problem saopštili preduzeću "Vodovod", koje je zaduženo za održavanje kanalizacione mreže. Dodali su da juče nije bilo sličnih prijava iz drugih dijelova grada.

Radnici "Vodovoda" su odmah izašli na teren i svojim mašinama otčepljavali zapušene kanalizacije.

- Bili su začepljeni kolektori i zbog toga je došlo do izlivanja - rekli su u "Vodovodu" i dodali da je problem riješen u poslijepodnevnim časovima.

Međutim, mještani tvrde da je to samo privremeno rješenje.

- Dok ne bude izgrađena nova mreža sa širim cijevima, ništa se neće promijeniti. Ovo nije današnji problem, već situacija koja se ponavlja posljednjih dvadesetak godina - zaključuje Popović.

Ništa bolje nije ni u drugim dijelovima Lauša.

- Čitava lijeva strana naselja je ugrožena, stanari ulica Dr Božidara Adžije, Podgrmečke, Srpskih rudara i mnogih drugih imaju isti problem - kaže predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lauš 1 Nebojša Matić.

Petrićevac

Oborinske i fekalne vode takođe prijete mnogim domaćinstvima u naselju Petrićevac.

- Najgore je u donjem dijelu naselja gdje su ulice Miloša Crnjanskog, Rade Kondića ili Bože Nikolića. Odnosno, svi stanovnici ulica koje se nalaze ispod Njegoševe su ugroženi, jer im se voda uliva u dvorišta - kazao je predsjednik Savjeta MZ Petrićevac Zoran Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana