Banjaluka: Za projekte udruženja građana 32.800 KM

Danijela Stokanić
Banjaluka: Za projekte udruženja građana 32.800 KM

Banjaluka - Grad će ove godine sufinansirati projekte 18 udruženja građana i nevladinih organizacija, a za te namjene iz budžeta biće izdvojeno 32.800 KM.

Kako su objasnili u Gradskoj upravi, sufinansirani su projekti iz oblasti socijalne zaštite, zdravstva, zaštite životne sredine, ljudskih prava i prava manjina, kao i iz drugih oblasti od interesa za lokalnu zajednicu, i to iznosima koji se kreću između 1.000 i 3.800 KM.

- Komisija za vrednovanje projekata udruženja građana, odnosno nevladinih organizacija donijela je odluku da Udruženje "Zelena rijeka Vrbas" za realizaciju projekta "Eko-festival - Dani Vrbasa" dobije najveći iznos, a to je 3.800 KM - rekli su u Gradskoj upravi.

Prema njihovim riječima, najmanji iznos, po 1.000 maraka  namijenjen je za projekte Saveza invalida rada grada, Asocijacije za razvoj i ekonomiku prirodnih resursa, Udruženja književnika Srpske i Gradskog esperanto društva "La mondo".

U Udruženju "Zelena rijeka Vrbas" ističu da 3.800 KM nije dovoljno za realizaciju projekta "Eko-festival - Dani Vrbasa", ali, kako kažu, bolje išta nego ništa.

- U svakom slučaju, zahvalni smo na podršci grada, jer smo svjesni generalno teške finansijske situacije. Dvodnevni "Eko-festival - Dani Vrbasa", koji organizujemo treću godinu zaredom, počinje 27. avgusta - rekla je portparol festivala Karolina Karalić.

Dodala je da će ovogodišnji festival biti nešto skromniji nego lani.

- U sklopu festivala posjetioce očekuju ekološke i edukativne radionice, promocija raftinga i kajaka na Vrbasu, te "kotlićijada". Što se tiče muzičkog programa, posjetioce će zabaviti sjajan bend iz Australije i Srbije, kao i banjalučki bendovi - istakla je Karalićeva.

Među odabranima je i projekat Udruženja porodice sa četvoro i više djece Banjaluka u kojem su, kako kažu, razočarani iznosom od 1.100 maraka.

- Aplicirali smo projektom "Sačuvajmo planetu - čuvajmo hranu, bacanje hrane šteti planeti" u vrijednosti od 4.000 maraka, a dobićemo svega 1.100 maraka, što dovodi u pitanje njegovu realizaciju. Bolje da su nas odbili nego što su nam toliko odvojili - rekao je predsjednik Udruženja Jovan Radovanović.

Dodao je da će o ovom pitanju idućih dana razgovarati sa nadležnima u Gradskoj upravi.

Grad je prošle godine sufinansirao projekte 29 udruženja građana i nevladinih organizacija iznosima između 1.000 i 5.000 maraka, a ukupno je za ove namjene potrošeno 57.150 maraka, skoro dvostruko više nego ove godine.

Dobili pomoć

> Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banjaluka - 3.000 KM

> Udruženje distrofičara regije Banjaluka - 1.300 KM

> Udruženje "Porodična mreža" - 1.500 KM

> Savez invalida rada grada Banjaluka - 1.000 KM

> Udruženje "U povjerenju - Centar za psihoterapiju" - 2.000 KM

> Udruženje "Zajedno" - 2.000 KM

> Savez žena oboljelih od raka dojke "Iskra" - 2.600 KM

> Udruženje za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlosti" - 2.300 KM

>  Klub liječenih alkoholičara grada Banjaluka - 1.200 KM

> Udruženje oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa - 1.100 KM

> Udruženje omladine sa invaliditetom "Infopart" - 2.200 KM

> Udruženje "Mreža žena Ministarstva unutrašnjih poslova RS - RS WPON" - 2.300 KM

> Gradska organizacija slijepih - 2.400 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana