Бањалука: Поднесено 60.000 тужби за неплаћене рачуне

Данијела Стоканић
Бањалука: Поднесено 60.000 тужби за неплаћене рачуне

Бањалука - Због неплаћених рачуна за воду, одвоз смећа, струју… комунална предузећа путем тужби потражују милионе марака од грађана, који на крају, поред рачуна, морају плаћати и судске трошкове. То потврђује и чињеница да је на адресу бањалучког Основног суда за протеклих 14 мјесеци дошло 60.000 комуналних предмета, од чега су само њих 1.823 ријешена.

- Висина судске таксе зависи од вриједности спора. На примјер, ако је вриједност спора до 1.500 КМ, такса је 50 КМ, међутим, ако се ради о спору вриједном и до 3.000 марака, такса је дупло већа - рекао је портпарол Основног суда Бањалука Милијан Васић, додајући да се највећи број тужби, заправо, односи на неплаћене рачуне за испоруку воде, РТВ таксу и одвоз смећа.

Према његовим ријечима, за физичка лица примјењују се и једногодишњи рокови застарјелости за потраживања накнада за испоручене комуналне услуге. 

У предузећу "Чистоћа" истичу да је прошле године поднесено више од 16.000 тужби због неплаћених рачуна за одвоз смећа.

- За прва три мјесеца ове године смо поднијели око 3.000 тужби. Међутим, тужбе подносимо у случају да потрошач своја дуговања не измири за 11 мјесеци, и то без упозорења. Јер ако редовно плаћају рачуне за струју и воду, зашто то не би чинили и кад је у питању одвоз смећа - рекао је директор "Чистоће" Александар Бајић.

Додао је да је овај начин наплаћивања рачуна донекле уродио плодом, јер ко се једном опече о ватру, од ње бјежи.

- Међутим, дешавало се да поједини дужници избјегну и тужбу, али у тој ситуацији долази до запљене ствари - нагласио је Бајић.

Портпарол предузећа "Водовод" Бранка Ристић истиче да прије подношења тужбе одрже састанак са потрошачима како би заједнички пронашли прихватљив начин измирења дуга.

- Већина потрошача своје обавезе по репрограму измирује редовно, али има мањи број оних који то не чине. У тим ситуацијама покрећемо наплату потраживања судским путем или медијацијом. Међутим, ако ни на тај начин не наплатимо дуговања, онда потрошачима искључујемо воду - рекла је Ристићева.

Предузеће "Водовод" је у прошлој години  поднијело 1.967 тужби и 64 медијације за износ од око 5,6 милиона марака дуга, од чега је 1.712 индивидуалних потрошача тужено због око 1,2 милиона потраживања. За прва три мјесеца ове године "Водовод" је послао 102 тужбе за износ од 38.607 марака и четири медијације за износ од 6.051 КМ.

Судски трошкови

Грађанима највише смета то што их комунална предузећа без опомене туже и за минималне износе, па морају плаћати високе судске трошкове.

- Недавно сам добила тужбу од "Чистоће" јер нисам платила рачун за одвоз смећа за један мјесец у 2011. Вјероватно се био негдје загубио. Била сам изненађена када сам поред седам, осам марака тог рачуна платила и 50 марака судских трошкова. Очигледно је тај рачун годинама стајао у суду јер сам упозната са чињеницом да послије годину рачун застаријева  - рекла је огорчена Бањалучанка Јасна Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана