Banjaluka: Počinje da radi hematološka laboratorija

Vesna Popović
Banjaluka: Počinje da radi hematološka laboratorija

Banjaluka - Hematološka laboratorija za potrebe rada dvije ambulante u naselju Starčevica biće puštena u funkciju iduće sedmice.

Potvrdila je ovo stručni saradnik za odnose sa javnošću Doma zdravlja Dušica Stanković i dodala da su završeni radovi na preuređenju ovog prostora.

- Nabavljena je i odgovarajuća medicinska oprema i namještaj koji je potreban za opremanje prostora - rekla je Stankovićeva. Naglasila je da će građani u ovoj laboratoriji moći uraditi hematološke analize kao što je kompletna krvna slika, diferencijalna krvna slika, sedimentacija, glukoza u krvi, kao i analizu urina.

Ona je podsjetila da je za potrebe otvaranja ove laboratorije Dom zdravlja od grada dobio na korišćenje bez naknade prostor u ulici Jug Bogdana u MZ Starčevica. Odluku o dodjeli prostora donijela je Skupština grada u julu, a u njenom obrazloženju navedeno je da u ovoj MZ postoje dvije ambulante porodične medicine u kojima je registrovano oko 12.500 pacijenata.

 - U ovom naselju nema hematološke laboratorije iako se

svakodnevno pruža veliki broj zdravstvenih usluga. Otvaranje takve laboratorije dodatno bi unaprijedilo kvalitet zdravstvene zaštite - navedeno je u obrazloženju odluke.

Zamjenik predsjednika Savjeta MZ Starčevica Dražen Milosavljević je rekao da će otvaranje laboratorije olakšati život mještanima.

- Pacijenti koji su registrovani u ovim ambulantama do sada su u većini slučajeva ove analize morali raditi na Poliklinici ili u ambulanti na Obilićevu - zaključio je Milosavljević.

Ambulante

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić je početkom septembra potpisao ugovor sa izvođačem radova o izgradnji ambulanti u MZ Bočac i Borkovići.

Vrijednost ugovora je 378.550 KM, od čega je grad izdvojio oko 113.000 KM. Kroz saradnju grada i Ministarstva u proteklih šest godina uloženo je više od sedam miliona KM u primarnu zdravstvenu zaštitu. Izgrađene su 24 ambulante i renovirano ih je više od 50.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana