Banjaluka: Nevrijeme srušilo dva stabla

Sanja Amidžić
Banjaluka: Nevrijeme srušilo dva stabla

Banjaluka - Vjetar i jaka kiša, koji su juče oko podneva zahvatili grad, srušili su dva stabla, a na pojedinim saobraćajnicama nastala su prava mala jezera, zbog čega je odvijanje saobraćaja u pojedinim trenucima bilo otežano.

Olujno nevrijeme oborilo je stablo u kraku ulice Dr Mladena Stojanovića u istoimenom parku i u ulici Patre kod kružne raskrsnice nedaleko od Kastela. Na sreću, niko nije povrijeđen, a pune ruke posla imali su saobraćajna policija i vatrogasci, zbog potpune obustave i otežanog odvijanja saobraćaja.

U preduzeću "Tamaris", koje je zaduženo za održavanje gradskog zelenila, istakli su da su uklonili polomljena stabla.

- Ekipe su odmah izašle na teren i počele uklanjanje trupaca i grana. Osim pomenutih slučajeva, nama nije bilo više prijava, ali će naše ekipe provjeriti da li su nastala oštećenja drveća i prijeti li koje bezbjednosti građana - kazala je portparol "Tamarisa" Slađana Bumbić-Damjanović.

U Centru za obavještavanje u Gradskoj upravi juče su kratko rekli da ni kod njih nije bilo prijavljenih vanrednih situacija, osim rušenja pomenuta dva drveta.

Očevici lomljenja stabla u parku "Mladen Stojanović" rekli su da se drvo obrušilo pred naletima olujnog vjetra.

- Stablo je trulo i nije izdržalo. Sreća je da u tim trenucima niko nije prolazio ulicom, inače bi došlo do tragedije - kazala je očevidac Vida Đukić.

Draško Mišić naišao je vozilom nakon što se stablo srušilo.

- Nisam ništa vidio dok nisam skrenuo u ulicu. Ispred mene je bilo još jedno vozilo, tako da nismo mogli proći, pa smo se okrenuli i vratili na glavnu ulicu. Ne bi bilo jednostavno da je neko naišao dok je drvo padalo - kazao je Mišić.

Da rušenje stabala usljed vjetra i kiše u gradu nije strana pojava, govori podatak da je vjetar u noći sa četvrtka na petak oborio stablo na šetalištu pored Banskog dvora u centru grada. Na sreću, nije bilo prolaznika, tako da niko nije povrijeđen, a nije ništa ni oštećeno. Slična situacija dogodila se nedavno i kod Muzičke škole, kada se takođe srušilo stablo.

Analiza

Studija analize zdravstvenog stanja drveća, koju su uradili preduzeća "Šuma plan" i Institut za građevinarstvo 2016. godine, u 13 ulica na području grada, pokazuje da najveći broj stabala u ulici Jovana Dučića spada u kategoriju potpuno zdravih i sa manjim oštećenjima. Prema ovoj studiji, 11,8 procenata drveća iz gradskih aleja i drvoreda nije dobilo pozitivnu ocjenu, njih 7,6 ocijenjeno je kao loše, a 4,2 kao vrlo loše. Međutim, opšta ocjena stanja drvoreda u gradu je dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana