Bageri stižu na adrese deset divljih građevina

Sanja Amidžić
Bageri stižu na adrese deset divljih građevina

Banjaluka - Po nalogu urbanističko-građevinske inspekcije u privih osam mjeseci ove godine srušeno je 17 bespravno izgrađenih objekata u gradu, a samo tokom avgusta inspektori su izdali još deset takvih rješenja.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove rekli su da se rješenja o rušenju odnose na stambene, poslovne i pomoćne objekte za koje investitori prije početka gradnje nisu pribavili svu potrebnu građevinsku dokumentaciju.

- Osim pomenutih objekata, za rušenje su predviđeni i neki montažni objekti kao što su ostave, ograde i slično za čiju gradnju takođe nije pribavljena zakonom propisana urbanističko-tehnička dokumentacija - kazali su u odjeljenju.

Istakli su da su srušene garaže, šupe, ograde, te manji nadograđeni objekti na već postojeće stambene, ali i stambeno-poslovne i poslovne objekte.

Prema ranijim informacijama iz Gradske uprave, u prvih pola godine otkrivena su 23 bespravno izgrađena objekta u gradu, dok je lani u istom periodu zabilježeno 55 ovakvih slučajeva. 

Manji objekti ili dijelovi objekata bez građevinske dozvole prošle godine su uglavnom uočeni u naseljima Centar, Lauš, Obilićevo, Lazarevo, Kuljani i Mađir.

Da je na području grada još veliki broj bespravno izgrađenih objekata, govori podatak iz Odjeljenja za prostorno uređenje gdje je trenutno aktivno oko 10.900 predmeta koji se odnose na legalizaciju objekata.

- Od početka procesa legalizacije pa do danas izdato je oko 4.500 naknadnih građevinskih dozvola, odnosno toliki broj objekata je legalizovan - kazali su u Gradskoj upravi.

Da su gradski urbanističko-građevinski inspektori i lani imali posla govori podatak da je prošle godine na području grada srušeno takođe 17 bespravno izgrađenih objekata. U istom periodu podneseno je više od 8.200 zahtjeva za legalizaciju, a samo u decembru njih 5.100.

Vlasnici čekaju novu šansu

Prema nekim procjenama, na području grada ima oko 20.000 nelegalno izgrađenih objekata, a svi zainteresovani zahtjeve za legalizaciju mogli su predati do 31. decembra 2016. godine.

Legalizacija podrazumijeva naknadno izdavanje lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole za objekte, odnosno dijelove objekata izgrađene bez dozvole. Međutim, moguće je da će oni koji još nisu predali zahtjev za legalizaciju dobiti novu šansu da to učine, o čemu će odlučiti Narodna skupština RS krajem ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana