Aleja maturanata novi ukras grada

Miloš Vasiljević
Aleja maturanata novi ukras grada

Banjaluka - Pored čuvene Aleje uzdaha i brojnih drugih aleja, Banjaluka je od petka bogatija i za Aleju maturanata. Za to su zaslužni učenici i profesori Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole koji su inicirali sađenje 105 sadnica divljeg kestena kod tvrđave Kastel.

Ideja je naišla na svesrdnu podršku gradonačelnika Igora Radojičića, a svečanosti su prisustvovali maturanti svih 17 gradskih srednjih škola.  

Jedan od začetnika ideje o sadnji divljih kestena, profesor Ugostiteljske škole Predrag Tošić, rekao je da je prvobitno bio cilj da u ovoj akciji učestvuju samo učenici ustanove u kojoj on radi, ali inicijativa je naišla na interesovanje đaka svih srednjih škola, pa se ova priča proširila.

- Ideju su inicirali moji učenici, htjeli su da ostave trag nakon školovanja, da obogate svoj grad. Opredijelili smo se za Aleju maturanata. Imali smo punu podršku Gradske uprave. Maturanti su ovdje najveći dobitnici jer su pokazali da vole svoj grad -  kazao je Tošić.

Gradonačelnik Igor Radojičić je još jednom naglasio da je Banjaluka grad zelenila i mladih, ali da to treba na primjerima kao što je Aleja maturanata i pokazati.

- Ovu sjajnu inicijativu odmah smo prihvatili. Ovo je prva Aleja maturanata, kojom smo potvrdili epitet grada mladih i zelenila. Mladi su svojim rukama posadili ova stabla, koja će moći pratiti u budućnosti, ali i da pričaju svojoj djeci da su baš oni zasadili taj kesten - kazao je Radojičić.

Učenici nisu skidali osmijehe sa lica ni dok su radili oko sadnica.

- I tvrđava Kastel i divlji kesten su simboli našeg grada, tako da smo svi srećni što smo dali svoj doprinos ovoj akciji o kojoj će ubuduće pričati generacije srednjoškolaca - rekao je jedan od učenika koji se predstavio samo imenom Filip. 

Primjer

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Ljuban Bajić kazao je da je u akciji sađenja kestena učestvovalo svih 17 banjalučkih srednjih škola.

- Ovo je dobar primjer kako se omladina može aktivirati i učiniti nešto dobro za zajednicu u kojoj živi. Nadam se da će se ovakve aktivnosti nastaviti i u budućnosti – kazao je Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana