Aktivizam sklanja djecu i mlade sa ulice

Aleksandar Stojanović
Aktivizam sklanja djecu i mlade sa ulice

Banjaluka - Nizom aktivnosti u okviru projekta "Klubovi za djecu i mlade", koji će početi sa radom u novembru, djeca i mladi će imati priliku da razvijaju pozitivne životne vještine i aktivizam u svojoj zajednici.

Za ovaj projekat, koji sprovodi Omladinski centar "Zdravo da ste", biće izdvojeno 19.680 KM, a podržali su ga grad i UNDP u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije.

Iz Omladinskog centra ističu da je projekat usmjeren na unapređenje kapaciteta i uslova zajednice, da adekvatno odgovori na potrebe djece i mladih. Namjera je da nizom aktivnosti djeca budu usmjerena na razvoj pozitivnih životnih vještina i da se spriječe negativni oblici ponašanja, kao što su nasilje, prestupništvo ili izolacija.

- Ovo namjeravamo da postignemo tako što ćemo obogatiti sadržaje za provođenje slobodnog vremena za djecu i mlade u pet mjesnih zajednica u Banjaluci. Svaka mjesna zajednica ima različite potrebe, pa ćemo u zavisnosti od toga organizovati svoje aktivnosti. Na primjer negdje će biti potrebno da bude uređen parkić, igralište, zasađeno cvijeće i slično - rekla je direktorica Omladinskog centra "Zdravo da ste" Aleksandra Štrbac i dodala da su planirane mjesne zajednice Centar dva, Borik dva, Obilićevo, Bulevar i Rosulje.

Iz ove organizacije poručuju da se nadaju da će time početi nove vidove saradnje koji će ići u korist mladih sugrađana.

- Aktivnosti će biti kreativnog i rekreativnog tipa, grupne posjete i druženja, male akcije u naselju, prema interesovanju i potrebama djece i mladih. Veoma nam je važno da te aktivnosti ne budu nametnute već da budu ono što mladi trebaju i žele, jer oni imaju vrlo malo mogućnosti da kreiraju dešavanja u zajednici i učestvuju u njima - istakla je Aleksandra Štrbac.

Primarna ciljna grupa su oni koji imaju od deset do 18 godina, a planirano je da direktno bude obuhvaćeno najmanje 120 djece. Drugu ciljnu grupu čine stanovnici naselja u kojima će projekat biti realizovan, gradske institucije i organizacije koje su usmjerene na rad sa djecom i za djecu. Sve aktivnosti će biti besplatne i otvorene za one koji žele učestvovati, bez ikakvih posebnih uslova, a sredstva koja UNDP i grad izdvajaju za ovaj projekat pokriće troškove.

Štrpčeva je istakla da će uskoro biti potpisan ugovor, a aktivnosti, koje bi trebalo da počnu u novembru, trajaće šest mjeseci.

Iz organizacije "Zdravo da ste" navode da će se u narednom periodu truditi da rade više na uspostavljanju saradnje sa prigradskim i seoskim naseljima.

- Za ovo postoji interesovanje, jer mi pokušavamo da uspostavimo i saradnju sa mjesnom zajednicom u Dragočaju, pomažući inicijativu mladih ljudi iz ovog naselja kojima je potreban prostor za okupljanje, učenje i razvoj. Nadamo se da će i domovi kulture, koji su skoro obnovljeni, otvoriti vrata za djecu i mlade - zaključila ­je Aleksandra Štrbac.

"Kreativni avgust"

Organizacija "Zdravo da ste" je u avgustu organizovala manifestaciju "Kreativni avgust", koja je privukla veliki broj najmlađih stanovnika. U okviru projekta promovisane su pozitivne vrijednosti i kreativni izražaj kroz besplatne radionice slikarstva, plesa, strip-crtanja, škola gitare, sporta i slično. Milan Matić, koji je učestvovao na radionici iz crtanja, rekao je da je našem gradu potrebno više ovakvih događaja.

- Obožavam stripove i drago mi je da mi se ukazala prilika da naučim osnove crtanja stripova. Ovo je sjajno iskustvo, a druženje i zabava su bili na visokom nivou - dodao je tada Matić.

Obuhvaćene mjesne zajednice

Centar dva,

Borik dva,

Obilićevo,

Bulevar i

Rosulje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana