Konkurenti za Zlatnu kopačkuprijete Mesiju jače nego ikad

Danijel Radujković
Konkurenti za Zlatnu kopačkuprijete Mesiju jače nego ikad

Banjaluka - Najbolji napadači vodećih evropskih klubova raspucani su ove sezone više nego prethodnih, pa je već osam fudbalera premašilo 30 golova u svim takmičenjima.

Najbolji svjetski fudbaleri Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo pokupili su čak osam od posljednjih deset "Zlatnih kopački", nagrade koja je namijenjena najboljem strijelcu u evropskim nacionalnim šampionatima. Kako je Ronaldo prilično neraspoložen u La ligi, već sada je izgubio sve šanse da osvoji četvrtu nagradu, a Mesi će imati opasnu konkurenciju. Treba istaći da su u proteklih deset godina samo dva osvajača kopačke bili igrači koji nisu nastupali u španskom prvenstvu i to Ronaldo iz Mančester junajteda i Luis Suarez iz Liverpula.

Ove sezone to bi se moglo promijeniti, jer su u odličnoj formi napadači iz ostalih liga, prije svega Totenhemov Hari Kejn i zvijezda Pari Sen Žermena Edinson Kavani. Englez je ove sezone na 36 utakmica u svim takmičenjima postigao čak 35 pogodaka, a do toga je 24 bilo u Premijer ligi, pa trenutno dijeli prvo mjesto sa Kavanijem koji ima isto toliko golova u Ligi 1. Inače, napadač iz Urugvaja ukupno je 31 put tresao mreže protivničkih ekipa na 36 mečeva. Ove sezone nezaustavljiv je i golgeter Lacija Ćiro Imobile koji za sada ima u prosjeku pogodak na svakom odigranom meču, pošto je na 32 utakmice dao isto toliko golova. Ista situacija je u Seriji A gdje je procentualno bio strijelac na svakom od 23 meča. Veliko osvježenje je Mohamed Salah iz Liverpula koji već ima 31 pogodak na svom kontu, a 23 puta je precizan bio u Premijer ligi. Za njima Lionel Mesi za sada malo zaostaje jer ima 22 gola u La ligi, a ukupno već 30 na 39 mečeva u svim takmičenjima. Argentinac će biti u trci za najboljeg strijelca Evrope do kraja, za razliku od Ronalda koji dosta zaostaje, pošto ima samo 14 pogodaka u prvenstvu, gdje igra u skladu sa ostatkom Real Madrida koji je neprepoznatljiv. Dugo mu je trebalo da se razbudi u prvenstvu, ali zato je nevjerovatan u Ligi šampiona, gdje je već dao 11 golova. Iz ove trke nikako ne treba otpisati udarnu iglu Mančester sitija Serhija Aguera koji je 21 put zatresao mrežu u prvenstvu, pogotovo ako se u obzir uzmu ofanzivna igra i dominacija "građana". Po 20 golova u ligi postigli su vedete Bajerna i PSŽ-a Robert Levandovski i Nejmar, s tim što je Brazilac otpao iz trke zbog povrede. Prve procjene govore da će pauzirati šest sedmica, a prvenstva će tada već biti u samom finišu. Vrijedi spomenuti i napadača Benfike Žonasa koji je postigao 27 golova u ligi, ali portugalska liga ima manji koeficijent nego u najjačim ligama, jer se svaki gol množi sa 1,5, za razliku od pet najjačih prvenstava gdje svaki gol vrijedi dva boda.

Interesantno je da pomenuti igrači nisu samo odlični golgeteri, već bilježe dosta asistencija, a prednjači Nejmar koji je do sada skupio 18, Mesi ima 16, a odličan je Salah koji je 11 puta omogućio saigračima da postigne pogodak.

Posljednjih 10 "zlatnih" kopački Evrope

2016/17.     Lionel Mesi (37 golova)

2015/16.     Luis Suarez (40)

2014/15.     Kristijano Ronaldo (48)

2013/14.     Luis Suarez (31) i Kristijano Ronaldo (31)

2012/13.     Lionel Mesi (46)

2011/12.     Lionel Mesi (50)

2010/11.     Kristijano Ronaldo (40)

2009/10.     Lionel Mesi (34)

2008/09.     Dijego Forlan (32)

2007/08.     Kristijano Ronaldo (31)

*Ubrajaju se samo ligaški golovi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana