FK Sloboda: Za ponos Republike Srpske

Nenad Đerić
FK Sloboda: Za ponos Republike Srpske

NOVI GRAD - Fudbalski klub Sloboda u nedjelju slavi jubilej vrijedan pažnje i poštovanja, a to je 100 godina postojanja.

Malo je fudbalskih kolektiva ne samo sa prostora Republike Srpske, BiH i Jugoslavije već i mnogo šire koji se mogu pohvaliti takvim kontinuitetom neprekidnog rada sa istim nazivom, pa čak i istom bojom dresova. Zato je i neraskidiva veza Novograđana sa svojim ljubimcima u crvenoj opremi i neizmjerno velika obostrana ljubav.

- Smatram da je Novi Grad grad sporta i zato sam dolaskom na ovu funkciju preuzela moralnu obavezu na sebe da materijalno i na sve načine pomognem svim klubovima, od kojih tri ove godine proslavljaju bitne godišnjice. Svakako je da je najvažnija ona koju slavi Sloboda jer njenih 100 godina je i 100 godina postojanja fudbala u Republici Srpskoj. Zbog toga smo se trudili da dostojanstveno organizujemo ovu manifestaciju uz pomoć Vlade Republike Srpske, ali smo prethodno stabilizovali klub i obavili sanaciju stadiona "Mlakve" jer smo htjeli da na pravi način dočekamo značajan jubilej - izjavila je načelnica opštine Novi Grad i potpredsjednik organizacionog odbora proslave vijeka postojanja kluba Snježana Railić.

Program počinje u 12 časova kada će u gradskoj galeriji biti otvorena izložba fotografija iz bogate prošlosti kluba, a u 13.30 predviđena je svečana sjednica Skupštine Slobode. U 15.45 na teren stadiona "Mlakve" istrčaće veterani domaćina i premijerligaša Rudar Prijedora, a u 17 prvi timovi Slobode i beogradskog Partizana. Očekuju se pune tribine jer je štampano 5.000 ulaznica, a najavljeno je da će na ovom događaju biti prisutne i kamere Radio-televizije Republike Srpske, koja će ovaj meč emitovati u odgođenom snimku.

- Sloboda predstavlja brend za Novi Grad jer su ovaj grad i Sloboda zajedno rasli. Privreda je podržavala klub pošto je širom bivše Jugoslavije predstavljao naš grad. Uz to, on daje nadu mladim ljudima da im može biti odskočna daska, a i šansa da prelazak u neke elitne sredine u širem regionu, a ujedno je i pokretački mehanizam za sve ostale male klubove da i njihovi igrači, ukoliko se budu dovoljno zalagali, mogu da uspiju. Koliko nam znači Sloboda, za ponos čitave Republike Srpske, pokazuje činjenica da je generalni pokrovitelj ove smotre premijer Republike Srpske Milorad Dodik i da Vlada i Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport svim svojim kapacitetima stoje iza nje - istakla je Railićeva. 

Uspjesi

Prvoligaš iz Novog Grada do sada je igrao 14 sezona u Prvoj ligi Republike Srpske, a izostao je samo 1996/97. kada je nastupao u Drugoj ligi Srpske, grupa zapad. Najveći uspjeh u ligi naše republike bilo je drugo mjesto u sezoni 2000/01, da bi 2000. godine igrala u finalu Kupa Republike Srpske u kojem je poražena od Kozare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana