Sjeverna Koreja vratila posmrtne ostatke američkih vojnika iz Korejskog rata

klix.ba
Sjeverna Koreja vratila posmrtne ostatke američkih vojnika iz Korejskog rata

Sjeverna Koreja vratila je Sjedinjenim Američkim Državama posmrtne ostatke američkih vojnika ubijenih tokom Korejskog rata, što je najnoviji potez diplomatije Vašingtona i Pjongjanga, piše BBC.

Vojnici su u američkoj bazi u Južnoj Koreji formirali počasnu gardu čekajući avion koji nosi posmrtne ostatke, za koje se vjeruje da su od američkih vojnika ubijenih tokom Korejskog rata. Porodice su čekale godinama da preuzmu ostatke svojih najmilijih.


Američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong-un su taj diplomatski potez dogovorili na samitu održanom u junu.

Samit u Singapuru, gdje su se čelnici složili da će raditi na “potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”, kritiziran je zbog nedostatka detalja o tome kada i kako će se Pjongjang odreći nuklearnog oružja.

No, povratak američkih posmrtnih ostataka bio je jedna od četiri tačke koja je zapravo navedena u toj junskoj deklaraciji. Potpisana je na 65. godišnjici potpisivanja primirnice koja je okončala Korejski rat od 1950. do 1953. godine.

Vjeruje se da je ovaj put 55 vojnika vraćeno, ali njihovi ostaci moraju biti forenzički testirani kako bi se osigurali da je doista riječ o ubijenim američkim trupama. Moguće je da proces identifikacije potraje godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana