Nova pobjeda Trampa, vlast bitkoina, rat generacija u Evropi...

Nova pobjeda Trampa, vlast bitkoina, rat generacija u Evropi... 03.01.2018 11:57 | Srna

Njujork - Agencija "Blumberg" objavila je nekoliko scenarija koji bi mogli da promijene budućnost svijeta, a među njima su nova pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD, dalji napredak bitkoina koji bi zamijenio banke i "rat generacija" u Evropi.

Nakon što je Tramp uveo poreske olakšice, u idućoj godini mogao bi ostvariti svoj plan za ulaganje velikog novca u vojsku i infrastrukturu, nakon čega bi ekonomija doživjela "bum".


Ako 2020. godine osvoji još jedan predsjednički mandat, Tramp bi mogao da sasvim ukine "Obamaker", ali ne i da ponudi dobru zamjenu, čime bi se haos u zdravstvenom sistemu podudario sa prestankom poreskih olakšica.

Do 2028. godine i Demokratska i Republikanska stranka u SAD mogle bi se raspasti, a razočarani birači, u tom slučaju, prikloniće se alternativnim strankama, procjenjuje "Blumberg".

Velike promjene na globalnom planu mogao bi da donese i bitkoin, kriptovaluta koja bi mogla da zamijeni banke.

Nakon rekordne vrijednosti u 2017, u 2018. godini bi, zbog rastućeg straha za bezbjednost finansijskog sistema, bitkoin mogao da premaši 40.000 dolara.

Moglo bi se dogoditi da neke od velikih kompanija, poput "Alibabe", usvoje vlastitu kriptovalutu.

I zemlje sa slabim ekonomijama mogle bi da prihvate bitkoin, što bi njegovu cijenu podiglo do 100.000 dolara.

"Rat generacija" mogao bi da uništi Evropu. Ove godine, penzioneri u Francuskoj mogli bi da izazovu nerede zbog najave francuskog predsjednika Emanuela Makrona da slijedi reforma penzijskog sistema.

I izbori u Italiji mogli bi pokazati veliku razliku i podjelu među generacijama. Birači stariji od 50 godina vjerovatno će glasati za Silvija Berluskonija, ako obeća očuvanje penzija, što mu može donijeti pobjedu na izborima.

"Blumberg" procjenjuje da će u tom slučaju 2020. doći do pada broja radno sposobnog stanovništa, što bi dovelo do toga da države ne mogu da izdržavaju sve penzionere.

Sve to bi moglo da znači novu finansijsku krizu i za Portugal, Španiju i Grčku.

I napad Sjeverne Koreje, te mogući nuklerani rat, takođe, su neki od mogućih scenarija koji mogu da dovedu do velike promjene u svijetu, procjenjuje agencija "Blumberg".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica