Njemačka ministarka odbrane potrošila 700 miliona evra

Glas Srpske
Njemačka ministarka odbrane potrošila 700 miliona evra

Minhen - U proteklih pet godina je njemačko Ministarstvo odbrane potrošilo više od 700 miliona evra na spoljne konsultante, objavili su pojedini njemački mediji.

 

 

Zbog prekomjernog trošenja novca njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen nedavno se pojavila pred istražnim organima, jer je osumnjičena za nepravilnu raspodjelu ugovora i nepotizam.

U njenom ministarstvu su višemilionski ugovori navodno davani izbjegavajući zakone o javnoj nabavci. Bilo je čak i nepotizma.

U stranci Ljevice vjeruju da ona mora dati neopozivu ostavku.

- Ako komisija dokaže da je ona prekršila zakone o javnoj nabavi, onda će sigurno morati podnijeti ostavku - izjavio je  Aleksander Noj, stručnjak za odbranu stranke Ljevice.

U proteklih pet godina je njemačko Ministarstvo odbrane navodno potrošilo više od 700 miliona evra na spoljne konsultante. Dio ovog iznosa je dobila i bivša zamjenica ministra odbrane Katrin Suder. Prethodno je i sama bila konsultant i rečeno je da je nadzirala raspodjelu naloga u ministarstvu.

Zeleni, Ljevica i Slobodna demokratska stranka žele pojasniti tri tačke. Odgovornost, ko je znao za raspodjelu ugovora i ko je kontrolisao taj proces. Osim toga, važno je saznati koliko je novca poreskih obveznika potrošeno i kolika je šteta? I na kraju, zainteresovani su šta će ministarstvo učiniti da bi spriječilo buduću kriminalnu raspodjelu ugovora.

Ukupno je od 2014. zaključeno 3.800 ugovora. Uglavnom su to bili projekti za strukturalnu reorganizaciju Bundesvera i za područje informacione tehnologije.

Sada ostaje da se vidi kakvu je ko ulogu imao u komunikaciji u vezi sa dodjelom ugovora. U martu će tužilaštvo početi sa ispitivanjem svjedoka, a do tada će biti jasno hoće li Ursula fon der Lajen još kontrolisati svoj resor.

Plagijat

Ursula fon der Lajen, inače bliska saradnica kancelarke Angele Merkel, prije par godina osumnjičena je i da je prepisala svoju doktorat iz medicine. Ona je, međutim demantovala i odbacila pisanja pojedinih njemačkih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana