Kome zvone Putin i Tramp?

Agencije
Kome zvone Putin i Tramp?

Moskva - Sudeći po broju telefonskih poziva u posljednjih godinu i po, lideri dviju najmoćnijih država Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, jedan drugome nisu bili u vrhu prioriteta.

Prema statistici koju je napravio portal “Statista”, Tramp i Putin su jedan drugome telefonirali samo osam puta u posljednjih 18 mjeseci. Ko prati odnose velesila, zna da su kontakti nekadašnjih ruskih, a prije toga sovjetskih predsjednika s kolegama u SAD u određenim periodima bili intenzivniji, pa je i razgovora bilo više.

Što se tiče Putina, on se drži diplomatskog pariteta i sigurno bi rado češće kontaktirao sa Trampom, ali postoji problem što od trenutka kad je američki predsjednik sjeo u glavnu fotelju njega napadaju političari i novinari optužujući ga da mu je Moskva pomagala da pobjedi suparnicu Hilari Klinton.

Od zapadnih lidera, Tramp je načešće telefonom razgovarao sa predsjednikom Francuske Makronom - čak 25 puta. Na drugom mjestu te “telefonske rang-liste” je Teraza Mej, kojoj je Tramp telefonirao 22 puta. Na trećem mjestu je premijer Japana Abe, sa 16 telefonskih razgovora. Interesantno je da je sa Angelom Merkel Tramp razgovarao samo 11 puta.

Koliko su zahladili odnosi Vašingtona i Ankare, dokaz je da je sa Tajipom Erdoanom Tramp razgovarao osam puta, koliko i sa Putinom. Na drugoj strani Putin je sa njemačkom kancelarkom razgovarao telefonom 13 puta, što je za pet više razgovora nego s Trampom.

Glavni Putinov partner u telefonskim razgovorima je bio turski predsjednik Erdoan. Sa njime je Putin razgovarao preko “žice” čak 28 puta. Na drugom mjestu te Putinove rang-liste je Nursultan Nazarbajev, predsjednik Kazahstana, s kojima je imao telefonski razgovor 17 puta. A treći je Makron, s kojim je Putin razgovarao 13 puta. A sa susjedom Porošenkom je razgovarao putem telefona samo pet puta.

Bilo bi pogrešno zaključiti na osnovu broja telefonskih razgovora da je to rang-lista predsjednika i premijera sa kojima su Vašington i Moskva u najboljim odnosima. To što je Putin obavio neuporedivo više telefonskih razgovora sa Erdoanom ne znači da Moskva ima bolje odnose sa Turskom nego sa Bjelorusijom ili Srbijom.

Na vrhu rang-lista su predsjednici i premijeri država s kojima Putin i Tramp žele da reše sirijski problem. Putin i Erdoan su često razgovarali telefonom i zbog normalizacije odnosa Turske i Rusije jer su shvatili da ono zahlađenje poslije rušenja i ubijanja ruskog pilota nad granicom Turske i Sirije samo šteti i jednima i drugima.

Putin je mnogo češće telefonom razgovarao i sa izraelskim premijerom Binjaminom Netanijahuom nego Tramp. U zadnjih godinu i po Putin i Netanijahu su 11 puta razgovarali telefonom, dok su Tramp i Netanijahu “štedjeli na telefonu”. Ali ta “telefonska statistika” nije dokaz da Moskva ima bolje odnose sa Izraelom nego Vašington.

Putin i Netanijahu su telefonirali jedan drugome zbog rješavanja problema sa Sirijom i Palestinom, gdje ruski lider ima ogroman autoritet. Što se tiče Amerike, ona je naravno i dalje važan i vjeran saveznik Izraela.

Problemi zbližavaju

Naravno da Rusija i Amerika imaju svoje glavne saveznike i sa njima se predsjednici češće sreću nego sa ostalima. Češća telefoniranja govore o tome da postoje neki zajednički problemi koje lideri velesila žele da riješe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana