Kako će proći ruski milijarderi u Londonu nakon zahlađenja odnosa s Moskvom

Agencija
Kako će proći ruski milijarderi u Londonu nakon zahlađenja odnosa s Moskvom

Da li će Velika Britanija zamrznuti imovinu ruskim oligarsima koji žive u Londonu zbog zategnutih odnosa Moskve i Londona, jedno je od pitanja koje postavljaju britanski mediji u tekstovima o bogatoj ruskoj emigraciji u Londonu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Početkom ovog vijeka pojavila se nova egzotična vrsta u Londonu, ljudi koji su pripadali takozvanim novobogatašima, ali su se po značajnim karakteristikama razlikovali od svih prethodnih, piše Gardijan. Letjeli su u privatnim avionima, pratnja su im bile manekenke, bili su okruženi tjelohraniteljima i to u zemlji u kojoj ni policija ne nosi oružje. Njihov naglasak i drskost su ih odali - to su bili oligarsi iz Rusije.

List podsjeća da ruski oligarsi u početku nisu bili posebno dobrodošli na mjestima koja su konstantno nazivali magloviti Albion. "Tajni tajkun iz Sibira" koji je svoje bogatstvo stvorio preko "mračnih naftnih poslova", bio je najljepši epitet koji je britanski medij dodijelio Romanu Abramoviču kada je ponudio kupovinu Fudbalskog kluba Čelzi.

Stvari su se promijenile kada su oligarsi počeli kupovati najskuplje nekretnine u Londonu i Sureju i otvarati bankarske račune za svoje kompanije (od kojih su mnoge bile smještene u britanskim prekomorskim ostrvskim teritorijama) te kupovati britanske fudbalske klubove.

Gardijan  podsjeća i da ih je Boris Johnson, tadašnji gradonačelnik Londona, pozdravio na njhovom jeziku: Dobro požalovat! (Dobro došli).

Britanski dnevnik navodi i da bez obzira na to u kojoj su industriji stvorili svoje bogatstvo, ruski oligarsi su ih napravili kroz transakcije s vladom Rusije - bilo da kupuju imovinu od vlade za cent kroz namještaljke u privatizacijama ili prodaju imovinu, robu ili usluge ruskoj vladi za čitavo bogatstvo. Neki su uspjeli raditi i jedno i drugo.

Kao primjer list uzima Romana Abramoviča koji je, kako navodi Gardijan, 2005. godine prodao Sibnjeft, naftnu kompaniju, pokojnom Borisu Berezovskom. Ta kompanija je prvobitno stvorena kroz privatizaciju Gazproma koji je bio u vlasništvu ruske države. Cijena za koju je prodat Sibnjeft bila je 13 milijardi dolara.

Abramoviča je njegov bivši partner Berezovski optužio da je ukrao svoj dio Sibnjefta. Berezovski je izgubio slučaj. Ali dramatično suđenje u Londonu pokazalo je koliko Kremlj kontroliše i štiti ruske biznismene u svijetu poslovanja.

Uz retoričko pitanje zašto su ruski oligarsi toliko dobrodošli u Londonu Gardijan objašnjava da ruski oligarsi ne stanuju u Velikoj Britaniji, njihovi poslovi ostaju u Rusiji, a njihove vile i palate su u vlasništvu offshore kompanija. Sada ćemo vidjeti da li će vlada Velike Britanije odlučiti da vrši pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina tako što će plijeniti imovinu oligarsima ili će im ukinuti vize ili sprovesti neku drugu vrstu sankcija?

Vladimir Ilič Lenjin je upitao: šta treba učiniti? Bilo bi suludo i nepraktično šutnuti ove fantastične zvjerke iz Britanije. Ali, dok oni žive među nama, ne bi trebalo da se plašimo da uđemo u njihove jazbine i istražimo kako oni rade i koga hrane, zaključuje Gardijan.

Sljedeći potezi

Nakon nedavnih dešavanja u Salisburyju i napada nervnim gasom na dvostrukog agenta pitanje oligarha se ponovno aktualizira, piše Sandej tajms.

Premijerku Velike Britanije Terezu Mej obavijestili su visoki zvaničnici MI6 o statusu oligarha u Britaniji, a zvaničnici u Njaitholu razmatraju koja sredstva bi mogla biti zamrznuta nakon napada u Salisburyju. Oni će biti potkrijepljeni listom koju je ranije sastavilo ministarstvo finansija SAD-a i predalo Kongresu SAD-a u januaru kako bi identifikovao kandidate za sankcije.

Podsjetimo, ruski plutokrati imenovani u Americi, Kanadi i Britaniji kao potencijalne mete za sankcije slobodno su kupovali desetine nekretnina u Velikoj Britaniji.

Tajms je identifikovao imovinu u vlasništvu britanskih kompanija koje kontrolišu osumnjičeni članovi i saveznici vladajuće elite predsjednika Putina.

Investitori iz Rusije, Kine i Bliskog istoka slili su milijarde u London kupujući sve, od luksuznih nekretnina do kompletnih kompanija, ali porijeklo nekih od tih sredstava dovedeno je u pitanje, prenosi Rojters.

Nije poznato koliko je novca "oprano" preko Britanije, ali je nacionalna agencija za kriminal saopćila kako se kalkuliše o iznosima između 36 milijardi funti (50,83 milijardi dolara) i 90 milijardi funti (127,08 milijardi dolara).

Ministar za sigurnost Ben Valas rekao je da će vlada iskoristiti ovlasti u vezi s neobjašnjivim bogatstvom za zamrzavanje i vraćanje imovine, ako pojedinci ne budu mogli da objasne kako su stekli imovinu vrijednu više od 50.000 funti (70.000 dolara).

U listu Tajm Valas je upozorio: "Doći ćemo po vas, po vašu imovinu i otežat ćemo vam život".

Prošle godine britanski mediji izvijestili su o istraživanju "Praonica" (Laundromat) o navodnoj šemi za pranje novca pod rukovodstvom Rusije, u kojoj je preko Moldavije prošlo 22,3 milijarde dolara korištenjem fiktivnih ruskih kompanija i fiktivnih kredita od ofšor kompanija sa sjedištem u Britaniji u periodu od 2011. do 2014. godine.

Valace je rekao da je vlada odlučna da zaustavi takvo ponašanje.

"Ono što znamo na osnovu slučaja 'Laundromat' jeste da sigurno postoje veze s Rusijom i vladino stanovište je da znamo na šta su spremni i više to nećemo dopustiti", rekao je on.

Spisak nepodobnih

Ruskim oligarsima bavili su se i predstavnici američke administracije. Administracija predsjednika Donalda Trampa objavila je krajem januara ove godine spisak stotina ruskih političara i oligarha čiji je biznis procvjetao pod vladavinom predsjednika Vladimira Putina.

Na listi koja je nazvana "Putinova lista", našlo se 114 imena ruskih političara te 96 oligarha. Lista je bila zahtjev Kongresa kako bi se na svojevrstan način kaznila Rusija za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Lista je izazvala burne reakcije u Moskvi, a mnoga od imena poznata su i širom svijeta.

Naime, na listi su se između ostalih našli premijer Dmitrij Medvedev, glasnogovornik predsjednika Dmitrij Peskov, bogataš Roman Abramovič i Mihail Prohorov koji je na izborima 2012. godine bio protivkandidat Putinu, kao i visoki zvaničnici u vodećim ruskim obavještajnim agencijama FSB i GRU.

Prema navodima Ministarstva finansija SAD-a, svaki od navedenih oligarha na listi posjeduje imovinu u vrijednosti od milijardu i više dolara.

Naznačeno je kako je lista oligarha "izvučena iz javno dostupnih podataka", navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana