Anonimni saudijski zvaničnik: Kašogija su slučajno zadavili u konzulatu

Anonimni saudijski zvaničnik: Kašogija su slučajno zadavili u konzulatu 21.10.2018 22:08 | index.hr

Rijad - Visoki saudijski zvaničnik iznio je danas novu verziju smrti novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu koja u ključnim tačkama u suprotnosti prethodnima, a međunarodna zajednica sve je skeptičnija prema tvrdnjama Rijada.

Posljednja verzija priče koju je ponudio saudijski zvaničnik pod uslovom da ne bude imenovan uključuje pojedinosti o tome kako je grupa od 15 saudijskih zvaničnika, poslana da se suoči s Kašogijem, 2. oktobra prijetila tom novinaru drogiranjem i otmicom, a zatim ga je slučajno zadavila kada je pružio otpor.

Pripadnik grupa je zatim navukao na sebe Kašogijevu odjeću kako bi se činilo da je novinar napustio konzulat.

Saudijska Arabija je nakon dvije nedjelje negiranja o bilo kakvoj uključenosti u nestanak Kašogija u subotu priznala da je ubijen u konzulatu. Prva su rekli da se to dogodilo u tučnjavi, a sat vremena poslije drugi zvaničnik je kazao da je zadavljen.

Turci sumnjaju da je tijelo raskomadano nakon ubistva

Turski zvaničnici sumnjaju da je tijelo Kašogija, kolumnista Njashington Posta koji je bio najveći kritičar moćnog saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, raskomadano nakon ubistva, ali saudijski zvaničnik u novoj verziji kaže da je truplo bilo umotano u tepih i predano "lokalnom saradniku" da ga se riješi.

To je posljednja saudijska verzija priče koja se već nekoliko puta promijenila. Rijad je u samom početku tvrdio da Kašogi nije nestao za vrijem posjete konzulatu nego da je ubrzo napustio zgradu. Anonimni saudijski zvaničnik tvrdi da je Rijad mijenjao priču zato što ju je zasnivao na "lažnim unutrašnjim informacijama kojim je tada raspolagao".

Rijad htio uvjeriti novinara da se vrati

"Kad je postalo jasno da su prvi izvještaji iz misije pogrešni, počela je unutrašnja istraga i suzdržali smo se od daljnjih javnih istupa", istaknuo je Saudijac i dodao kako istraga još traje.

Prema posljednjoj verziji priče, Rijad je htio uvjeriti Kašogija, koji se prije godinu dana preselio u Vašington u strahu od osvete za svoje kritičke nastrojene tekstove prema režimu, da se vrati u Saudijsku Arabiju u sklopu kampanje kojom se želi spriječiti da neprijatelji te države regrutiraju saudijske disidente. Zbog toga je zamjenik saudijske obavještajne agencije Ahmed al-Asiri poslao 15 ljudi u Istanbul, tvrdi anonimni zvaničnik.

Pripadnici grupe prekoračili svoja ovlaštenja

Grupaje trebala "određeno vrijeme" zadržati Kašogija u sigurnoj kući izvan Istanbula, a zatim ga osloboditi ako na kraju odbije povratak u domovinu. Stvari su krenule po zlu od početka, a pripadnici grupe su prekoračili svoje ovlaštenja i brzo primijenili nasilje.  Kašogi je odveden u kancelariju konzula u kojem je s operativcem Maherom Mutrebom razgovarao o povratku. Novinar je to odbio i poručio Mutrebu da ga neko čeka izvan zgrade i da će javiti turskim vlastima ako ne izađe iz konzulata unutar jednog sata, tvrdi zvaničnik.

Kašoggjeva zaručnica Hatice Cengiz je otkrila kako joj je on dao svoja dva mobitela i uputstva da ga čeka i nazove pomoćnika turskog predsjednika ako ne izađe. Prema tvrdnjama anonimnog Saudijca Kašgi je u konzulatu rekao Mutrebu da krši diplomatske norme te ga je upitao "planiraju li ga oteti".

Zadavili su ga

Mutreb mu je odgovorio kako će ga "drogirati i oteti", u navodnom pokušaju zastrašivanja, a što je bilo kršenje cilja misije. Kad je novinar zatim počeo vikati, grupa se uspaničarila i krenula ga svladavati pa su ga pritom zadavili.

"Pokušali su spriječiti da se dere, ali preminuo je", naglasio je zvaničnik i dodao "Namjera nije bila ubiti ga".  Kako bi prikrila zločin grupa je umotala Kašogijevo tijelo u tepih, izvela ga iz konzulata u službenom vozilu i uručila "lokalnom saradniku" da ga se riješi. Forenzički stručnjak Salah Tubaigi uklonio je svaki trag incidenta.

Smatra se da je tijelo bačeno u Beogradsku šumu

Turski zvaničnici smatraju da je tijelo možda bačeno u Beogradsku šumu, sjeverno od Istanbula ili na ruralnoj lokaciji u blizini grada Jalove, 90 kilometara južno od Istanbula. Turski istražitelji bi ubrzo trebali saznati što se tačno dogodilo, kazao je saudijski zvaničnik.

Operativac Mustafa Madani iskoristio je Kašogijevu odjeću, naočale i Apple sat i napustio konzulat kroz stražnja vrata kako bi izgledalo da je on novinar. Madani je zatim otišao u četvrt Sultanahmet gdje se riješio tih stvari.

Pozivi na sankcije Rijadu

Grupa je nakon incidenta napisala lažan izvještaj za svoje nadređene u kojem su tvrdili da su omogućili Kašogiju odlazak nakon što ih je upozorio da će se u slučaj uključiti i turske vlasti, a potom su ubrzano napustili Tursku.  Nestanak tog novinara, upućenog u unutrašnja pitanja Saudijske Arabije, pretvorio se u golemu krizu za tu bliskoistočnu kraljevinu, zbog čega se uključio i 82-godišnji monarh Salman.

Incident bi mogao naštetiti poslovnim odnosima kraljevine, a nekoliko istaknutih zvaničnika i predstavnika poslovnog svijeta već je otkazalo dolazak na investicijsku konferenciju u Rijadu zakazanu za iduću nedjelju. Američki zvaničnici stvaraju pritisak na predsjednika Donalda Trampa da uvede sankcije i zaustavi prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, a u subotu je na to pozvao i njemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas.

(indedž.hr)© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica