Sahrana nekadašnjeg premijera Republike Srpske Krajine sutra u Dobrilju

Srna
Sahrana nekadašnjeg premijera Republike Srpske Krajine sutra u Dobrilju

Beograd - Na Novom groblju u Beogradu danas su se porodica i prijatelji nekadašnjeg predsjednika Vlade Republike Srpske Krajine Borislava Mikelića oprostili od poznatog političara i privrednika, koji će sutra biti sahranjen u rodnom Dobrilju kod Kostajnice u BiH.

Ispraćaju posmrtnih ostataka prisustvovali su i Mikelićevi saradnici iz političkog, privrednog i sportskog života, kao i poštovaoci njegovog djelovanja u svim sferama života i rada.


Novinar Ratko Dmitrović istakao je da je Mikelić bio jedinstvena pojava u srpskoj politici sa druge strane Drine i Dunava, ali i u srpskoj privredi i sportu.

"Ono što ga je odvajalo od drugih, konkretno ako govorimo o srpskom narodu i ako govorimo o toj ideji, kojoj je on pripadao - levici i nazovi komunističkoj i socijalističkoj, Boro je jedini kojeg ja poznajem, a da mu nije važniji ideološki obrazac od porekla, odnosno od srpskog naroda", rekao je Dmitrović.

Prema njegovim riječima, niko iz korpusa srpskog naroda nije vodio računa o nacionalnim interesima, a da je istovremeno bio član Saveza komunista poput Mikelića.

Dmitrović je napomenuo i da to pokazuje slučaj iz 1989. godine kada je Slavica Bajan u Saboru Hrvatske, koja je tada još socijalistička, zatražila da Srbi budu izbačeni iz Ustava Hrvatske kao konstitutivni narod.

"Jedini koji se javlja i naziva to pravim imenom je Boro Mikelić, a podržao ga je samo Jovo Kablar, tada predsednik opštine Knin", rekao je Dmitrović.

Prema njegovim riječima, to je završilo tako što je izglasano da Srbi budu izbačeni iz hrvatskog ustava.

"To je bilo pre višestranačja i pre rata, a Mikelić je tada napustio Sabor i vratio mandat", rekao je Dmitrović.

On je dodao da je Mikelić i po mnogo čemu drugom bio jedinstven, podsjetivši na privredne uspjehe preduzeća "Gavrilović" iz Petrinje od koga je, kako je rekao, napravio evropski i svjetski brend.

Mikelić, koji je bio predsjednik Vlade Republike Srpske Krajine od aprila 1994. do jula 1995. godine, preminuo je u Beogradu u 79. godini.

Rođen je 1939. godine u Dobrilju kraj Kostajnice u BiH, a u Drugom svjetskom ratu njegova porodica je teško stradala tako da je odrastao u sirotištima u Sloveniji i Hvatskoj.

Ispraćaju su prisustovali i predsjednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac i Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana