Зуроф: Нечувено да аустријске власти дозволе скуп у Блајбургу

Срна
Зуроф: Нечувено да аустријске власти дозволе скуп у Блајбургу

Јерусалим - Директор јерусалимског центра “Симон Визентал” Ефраим Зуроф изјавио је да је апсолутно нечувено да аустријске власти дозволе одржавање скупа у Блајбургу, наводећи да је покушао да убиједи аустријску конзервативну владу да тај скуп забрани, али да у томе није успио.

“У Аустрији није допуштено истицати нацистичке симболе, а дозвољавају усташке симболе”, рекао је Ефраим Зуроф за АП.

Агенција АП извијестила је о окупљању више хиљада хрватских ултрадесничара у Блајбургу, наводећи да је ријеч о контроверзном догађају, посебно у вријеме пораста крајње десничарског осјећања у Хрватској, најмлађој чланици Европске уније.


АП напомиње да су први пут од велике комеморације 1990. године аустријске власти за данашњи скуп забраниле ношење усташких симбола.

Упркос забрани, неки учесници су имали мајице са усташким ратним покличом “За дом спремни”.

Скуп у Блајбуругу одржан је под покровитељством Хрватског сабора, а присуствовали су му предсједник парламента Горан Јандроковић и један број министара, као изасланици предсједника и премијера Хрватске, као и представници хрватске Католичке цркве.

АП наводи да се хрватска влада десног центра оптужује да затвара очи пред растућим екстремизмом и релативизовањем злочина усташког режима.

Ова агенција додаје да је таква политика изазвала протесте јеврејске и српске заједнице у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана