Тешко ће зауставити стихове на граници

Агенције
Тешко ће зауставити стихове на граници

Подгорица - Српска академија наука и уметности (САНУ) у петак је саопштила да је, са невјерицом коју је пратило огорчење, примила вијест да је групи грађана Србије забрањен улазак у Црну Гору.

- У нади да ће разум ипак превагнути, подсећамо доносиоце ове одлуке да их чека тежи посао заустављања стихова на границама - истиче се у саопштењу.

Црногорска полиција је раније потврдила да је донијела рјешење којим се четворици српских интелектуалаца, међу којима је и књижевнику Матији Бећковићу забрањује улазак у Црну Гору.

- Прелазак државне границе, осим Бећковићу, ускраћен је и историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и српском политичару и правнику Дејану Мировићу - саопштено је из црногорске Граничне полиције.

Академик Матија Бећковић прокоментарисао је да му врло импонује то што једној чланици НАТО може безбједност да угрози један пјесник. Адвокат Дејан Мировић из групе српских интелектуалаца којим је забрањен улазак у Црну Гору рекао је да ће се због тога обратити Европском суду за људска права и УН.

- Због забране да посетим мој родни град Улцињ и најужу породицу, живе и мртве и грубог кршења права на породични живот, обратићу се Европском суду за људска права и УН - рекао је Мировић.

Забрана уласка у Црну Гору академику Матији Бећковићу и још тројици српских интелектуалаца осим што је чин достојан фашистичких режима, уједно је одраз очајничке немоћи и слабости црногорске власти, оцијенио је предсједник Праве Црне Горе, Марко Милачић.

- Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, као шеф режима, овим чином направио је пуни историјски, политички, али и људски салто јер је од човјека који је лично уручио “Његошеву награду” књижевнику Матији Бећковићу 1997. године, постао човјек који му данас, преко својих послушника, уручује забрану уласка у Његошеву земљу - казао је Милачић.

Генерални секретар у министарству спољних послова Вељко Одаловић изјавио је да у Србији неће бити реципроцитета.

- Нема ту реципроцитета, то је неприхватљиво. То неће бити нешто због чега ћемо да кваримо односе. То је била одлука која добила подршку већине. Ми треба да градимо квалитетне односе са Црном Гором - каже Одаловић.  

Влада Црне Горе

Послије објављивања информације да је забрањен улаз четворици српских интелектуалаца у Црну Гору, огласила се и црногорска влада саопштењем у којем се наводи да тим потезом штити стабилност и безбједност од недобронамјерних.

- Уставна и морална обавеза Владе Црне Горе јесте да од недобронамјерних појединаца штити стабилност и безбједност и спокој свих грађана, укључујући и државотворна, патриотска и национална осјећања највећег броја њих - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана