Радници с Балкана паниче у Њемачкој: “Неће ваљда”

Дојче веле
Радници с Балкана паниче у Њемачкој: “Неће ваљда”

Поново је актуелна прича одређених политичких струја да се њемачки дјечији додатак за стране раднике изједначи с таквим примањима у њиховим матичним земљама.

Тешко је објаснити што би мојој пордици значило да нам Њемачка укине државни доходак за дјецу јер ни сам не знам како бисмо поднијели такав ударац”, изјавио је за Дојче веле Далибор из Нове Градишке.

Далибор је грађевинац који нешто више од годину дана ради за једну фирму у Оберхаусену, а код куће је радио на одржавању путева. Он и супруга имају троје дјеце за које мјесечно примају: 195 плус 200 плус 205 евра.

Међутим, крајем прошлог мјесеца њемачки посланик Свен Шулц (ЦДУ) поновно је актуелизовао већ познати захтјев одређених политичких струја да се њемачки дјечији додатак за стране раднике изједначи с таквим примањима у њиховим матичним земљама. А нарочито имајући на уму да ни сама држава не зна гдје живе дјеца о којој је ријеч – на примјер, уз оца који борави на раду у иностранству или у домовини.

Шулц је оптужио и неколико источноевропских чланица ЕУ, међу којима је навео и Хрватску.

“Моји су сад сви овдје, али прво су били у Хрватској. Не бисмо вољели да од тога зависи износ додатка. Но, исто тако не бисмо жељели да се преко наших леђа пребије посљедица тога што неки људи лажирају разне податке да би се домогли такве државне помоћи. Познато ми је да неки дословце измишљају свашта о себи, чак и лажирају да имају дјецу. А све више наших долази, ево, и мени су се у међувремену придружила оба брата с породицама, а сад и кум иде по своју дјецу. Не знам ко ће уопште да остане доле”, говори Далибор за Дојче веле.

Гојко Бежован, професор социјалног рада на Правном факултету у Загребу, сматра како су поборници ревизије додатка на први поглед и те како у праву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана