Porodica Slovodana Praljka dobila pisma

Srna
Porodica Slovodana Praljka dobila pisma

Hag - Hrvatski general Slobodan Praljak, koji je u sudnici Haškog suda popio otrov nakon što je osuđen za ratne zločine, u pismu porodici napisao je da je odluku o tome donio odavno, prenosi zagrebački portal "Dnevnik.hr".

"Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno, smireno, promišljeno, samosvjesno", napisao je Praljak u pismu porodici, koje je napisao dva dana prije objavljivanja pravosnažne presude.

Istražioci Haškog tribunala su tri mjeseca nakon što je Praljak izvršio samoubistvo u sudnici dostavili dva pisma iz ćelije porodici.

Oba pisma su napisana 27. novembra, dva dana prije objavljivanja presude u predmetu "Herceg–Bosna". Oba su štura, jasna, bez patetike ili bilo koje vrste iracionalnosti, naveo je portal "Dnevnik", koji je objavio pisma uz saglasnost supruge.

"Kaća, mislim da ćeš pismo žporodiciž morati da objelodaniš, kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju...", napisao je Praljak u drugom pismu naslovljenoj supruzi.

Praljkov advokat Nika Pinter kaže da nije iznenađena ovakvom odlukom.

"Ništa što je general Praljak radio nije bilo pod uticajem trenutnih emocija i trenutnog osećaja, nego je sve, počevši od odbrane, radio vrlo precizno, odlučno i smireno", rekla je Pinter.

Istraga UN utvrdila je da nije bilo propusta sudskih stražara, niti da je kršena procedura provjere pri ulasku okrivljenih u Tribunal, a Pinterova kaže da se ne može utvrditi kako je otrov dospio u njegove ruke.

Osim dva privatna pisma, porodica Slobodana Praljka još nije dobila nalaz obdukcije niti bilo koji drugi dokument, piše portal "Dnevnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana