Марија Пејчиновић Бурић изабрана за главног секретара Савјета Европе

Агенције
Марија Пејчиновић Бурић изабрана за главног секретара Савјета Европе

Загреб - Хрватска министрица иностраних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић изабрана је у сриједу у Стразбуру за новог главног секретара Савјета Европе.

Посланици Парламентарне скупштине СЕ одлучили су тајним гласањем да ће Пејчиновић Бурић на дужности главнпг секретара  наслиједити Торнбјорна Јагланда којем у октобру истиче други мандат, јавила је Хина.

Пејчиновић Бурић је добила 105 гласова, док је њен протукандидат белгијски шеф дипломатије Дидиер Рејндерс завршио с 59 гласова.

Пејчиновћ Бурић кандидовала се за главног секретара заједно с Рејндерсом, који је с њом прије неколико мјесеци ушао у ужи избор, бившим литавнским премијером Андриусом Кубилиусом и бившом грчком министарком спољних послова Дором Бакојанис.

Парламентарна скупштина Савјета Европе састоји се од 324 посланика националних парламената из 47 држава чланица.

Хрватска министарка овиме је постала друга жена у историји на челу те организације и прва особа уопште из средње и југоисточне Европе на тој дужности.

Ступање на дужност нове главне секретарке предвиђено је 15. октобра ове године.

Савјет Европе је међународна организација са сједиштем у Стразбуру чија је задаћа одржавање владавине права, демократије и људских права у Европи. Основана је 1949. године, а данас има 47 држава чланица, цијелу Европу осим Бјелорусије, те Русију, Турску и државе Кавказа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана