ХОС може да користи усташки поздрав

Агенција
ХОС може да користи усташки поздрав

Загреб - Поздрав "За дом спремни" је неуставан, али ће војне јединице из рата попут ХОС-а имати изузетке приликом обиљежавања помена, док се око звијезде петокраке још воде расправе, јер неки сматрају да би и њу требало контекстуализовати, али иде се за тим да се не забрани њена употреба.

То је закључак састанка Комисије за суочавање с посљедицама тоталитарних режима које води академик Звонко Кусић, предсједник ХАЗУ. То, наиме, значи да тај усташки поклич не би био уклоњен из званичног грба ХОС-а, што је, иначе, био главни проблем спорне спомен-плоче коју су припадници ХОС-а подигли својим погинулим саборцима у центру Јасеновца, 2016. године. Управо захтјеви дијела хрватске јавности да се та спомен-плоча уклони из Јасеновца због усташког поклича, били су повод да премијер Андреј Пленковић формира Комисију за суочавање с прошлошћу, која би, како је било замишљено, требало јасно да се одреди према симболима свих тоталитарних режима.  У осталим случајевима, попут протестних скупова, спортских догађања, концерата и слично, спорни усташки поклич био би забрањен.

Јасно је, каже извор из Комисије, да су спорна фашистичка обиљежја, попут Хитлеровог поздрава Зиг хајл, нацистичког кукастог крста, знака СС, усташког У, поздрава За дом спремни и За дом и поглавника, али и четничка кокарда, а да је Европски суд за људска права у случају Атила Вајнаи против Мађарске пресудио да се звијезда петокрака не може сматрати да представља искључиво комунистичку тоталитарну владавину, јер она још симболизује и међународни раднички покрет, борбу за праведније друштво, те поједине законите политичке странке.

- Недвосмислено је да су под тим обиљежјем и покличем Смрт фашизму, слобода народу, припојени Истра и Задар Хрватској, али да су исто тако након 1945. почињени и злочини - рекао је извор из Комисије.

Два дана пред истицање рока, Комисија није Пленковићу доставила препоруке шта чинити са усташким и комунистичким симболима. Умјесто приједлога, у Комисији је дошло до раскола и то због звијезде петокраке, при чему је дио чланова инсистирао да се комунизам и његови симболи изједначе с фашизмом. У расправи се чуло да је ријеч о симболу комунизма, али и антифашизма у Другом свјетском рату, због чега се уврштава међу такозване вишезначне симболе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана