Град Самобор осудио приказивање Мита о Јасеновцу

Срна
Град Самобор осудио приказивање Мита о Јасеновцу

Самобор - Градске власти Самобора синоћ су, поводом приказивања документарног филма и представљања књиге словеначког публицисте Романа Лељака "Мит о Јасеновцу" у том хрватском граду, осудиле покушаје релативизовања фашизма и усташког режима.

"Концентрациони логор Јасеновац мјесто је стратишта најмање 300 људи из Самобора и околине који су на најокрутније могуће начине убијани, а већина од њих била су дјеца млађа од 15 година. Покушати то на било који начин оправдати противно је свим људским, хришћанским и било каквим моралним нормама модерне европске цивилизације, те управо због тога вечерашње догађање најоштрије осуђујемо", саопштено је из града Самобора.


Из града Самобора осуђују било какво релативизовање усташког режима и насилне покушаје прекрајања историје, чији је дио, како наводе, и вечерашњи скуп у Самобору.

"С дубоким жаљењем упозоравамо јавност, све хрватске грађане, а нарочито становнике Самобора који поштују Устав Хрватске да се људи који свесно и одговорно тај исти Устав крше налазе у јавном простору, нарочито у слободарском Самобору", наводи се у саопштењу.

Из града изражавају увјерење да сви који поштују уставни поредак Хрватске не могу да прихвате тезе "којима би се злочиначки режим НДХ изједначио са онима који су нас од истог тог режима ослободили", преноси Хина.

Истичу и да је спречавање организације таквог "антицивилизацијског скупа" изван надлежности самоборског градоначелника, "јер да јесте, никада се у Самобору не би одржао".

Позивају све који организују такве скупове да од тога одустану, "да престану тровати хрватску младост", да се окрену будућности, а историју оставе историчарима.

Јавна установа Спомен-подручје Јасеновац недавно је изразила забринутост због представљања филма и књиге Романа Лељака "Мит о Јасеновцу", у којима се, како тврде, умањује број жртава логора и симпатизира усташки покрет и НДХ.

"Аутор у филму знатно умањује број жртава убијених у логору Јасеновац и пориче да је у логору усташки режим извршио масовне злочине геноцида и холокауста према Србима, Ромима, Јеврејима и Хрватима који се нису слагали с политиком усташа", истакли су из Спомен-подручја Јасеновац.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио Центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Међу страдалима, за 1.337 дана постојања логора Јасеновац, било је више од 20.000 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана