Grabar-Kitarović kritičarima Vučićeve posjete: Dosta verbalnog rata

Grabar-Kitarović kritičarima Vučićeve posjete: Dosta verbalnog rata 02.02.2018 20:34 | Tanjug

Zagreb - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je odlučila da zaustavi eskalaciju verbalnog rata koji se događaja nakon što je javnost obavijestila da je pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da zvanično posjeti Hrvatsku, te istakla da je taj susret podržao veliki broj građana koji su se javili njenom kabinetu.

"Velika većina hrvatskog i srpskog naroda umorna je od sporova i želi da krene u budućnost", poručila je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je da je posjeta Vučića odložena u novembru prošle godine, ali je dodala da se ova predstojeća priprema već mjesecima, pa i duže.

"Kad smo je odložili, htjeli smo da se u mirnoj atmosferi bez tenzija priča s Vučićem. Međutim, ovo što se događa posljednjih dana počelo je da eskalira u verbalni rat između Hrvatske i Srbije. Ja sam odlučila to da prekinem. Znam da bi najlakše bilo okrenuti glavu, odložiti posjetu i skupiti poene", rekla je Grabar Kitarović gostujući na HRT-u.

Istakla je da političari koji misle o rejtingu nisu dobri političari.

"Mi kad tad moramo pričati o otvorenim pitanjima. Što se tenzije prije smire, to će biti lakše razgovarati o tim pitanjima. Kao što znate, za mene je pitanje svih pitanja, potraga za nestalima. Rekla sam da će posjeta biti uspješna ako se razriješi sudbina makar jedne osobe", rekla je hrvatska predsjednica.

Podsjetivši da je i predsjednik Srbije rekao da ne očekuje lake razgovore, Kitarović je kazala da je "cilj posjete da idemo iskreno".

"Niz je tema. Nestali su za mene duboko ljudsko pitanje", rekla je Grabar-Kitarović.

Na konstataciju da je ministar odbrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević sinoć rekao da očekuje izvinjenje Vučića i na pitanje da li i ona očekuje isto, hrvatska predsjednica kaže:

"Voljela bih kada bi se svaki ministar bavio svojim resorom. Ponovila bih ono što sam već rekla, država se vodi razumom, a ne emocijama", rekla je istakavši da je vlada bila obavještena o ovom susretu.

Istakla je da je premijer Andrej Plenković znao da se priprema poziv Vučiću i datum dolaska srpskog predsjednika još prije nego što je otišao u Davos.

Grabar-Kitarović kaže da nije željela da premijer sazna za dolazak od Vučića sa kojim je razgovarao u Davosu.

"Pozvala sam predsjednika vlade i Sabora da budu u radnoj grupi za pripremu ove posjete da uključe i svoje saradnike. Vjerujem da će ih uključiti, to smo dogovorili načelno, a grupa će početi da na tome radi naredne sedmice", objasnila je i potvrdila da je sa Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem razgovarala o tome u četvrtak.

Predsjednica je najavila i da će lično razgovarati sa udruženjima branitelja i nestalih, ali i predstavnicima srpske manjine u vezi sa posetom.

"Naša je obaveza je da i privredna razmjena, koja raste, bude što veća", dodala je Grabar Kitarović.

Istakla je da niko ne bi vjerovao koliko joj se građana javilo i dalo podršku zbog odluke da Vučića pozove u zvaničnu posetu.

Ima, kaže, sigurno onih koji su protiv toga, ali meni se nisu javili.

"Međutim, ako ne pričate o problemima, nećete ih riješiti. Nemojmo biti neozbiljni pred svijetom i nastaviti neko neprijateljstvo. Mi ne smijemo biti neprijateljske države. Pitanje odnosa sa Srbijom je jedno od pitanja s kojima ja pričam sa kolegama državnicima. Nikada nije bilo pritiska da mi to moramo odraditi. Ostavljeno je i nama i Srbiji da pristupimo kao ozbiljne države. Ali velika je podrška je tom sastanku", navela je predsjednica Hrvatske.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica