Европска комисија поднијела двије тужбе против Хрватске

Европска комисија поднијела двије тужбе против Хрватске 09.03.2018 06:56 | Срна

Београд - Европска комисија поднијела је Суду ЕУ двије тужбе против Хрватске - једну због незаконитог одлагалишта у Биљанама Доњим, а другу јер није спровела одређена правила о заштити ваздушног саобраћаја.

Незаконито одлагалиште индустријског отпада "Црно брдо" у Биљанама Доњим, у близини Бенковца, удаљено је мање од 50 метара од насеља.

Медији наводе да је Хрватска требало да почне да управља отпадом у складу с прописима ЕУ о отпаду најкасније до краја 2015. године, да се у неколик наврата обавезала да то ријеши, али да није било напретка на терену.

Из Европске комисије наводе да већ готово четири године индустријски отпад на незаконитом одлагалишту "Црно брдо" није уклоњен, нити се њиме управља на одговарајући начин те постоји опасност од загађења ваздуха и подземних вода.

Та се локација тренутно користи као одлагалиште велике количине производних остатака из обраде феромангана и силикомангана.

С обзиром на то да хрватска надлежна тијела тај материјал нису класификовала као отпад у складу с директивом, око 140.000 тона тог потенцијално штетног каменог агрегата одлаже се директно на тло, чиме се угрожавају локално становништво и околина.

У складу с правом ЕУ, Хрватска би требало да уведе мјере за заштиту подземних вода и спречавање ширења штетних честица ваздухом.

Друга тужба односи се на заштиту ваздушног саобраћаја, гдје Хрватска није на вријеме ажурирала своје законодавство.

Из Комисије наводе да је ријеч о административном питању које није повезано са безбједносним недостацима.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица