Ove su namirnice najštetnije po zube

GS
Foto: X.com

Namirnice koje konzumiramo mogu imati značajan uticaj na zdravlje naših zuba.

Dok većina ljudi zna da slatkiši i gazirana pića mogu uzrokovati propadanje zuba, postoji nekoliko drugih namirnica koje takođe mogu biti štetne po dentalno zdravlje.

Kiseli proizvodi

Kisela hrana poput citrusa može erodirati zubnu gleđ. Redovno konzumiranje kiselog voća i namirnica poput limuna i paradajza može dovesti do slabljenja gleđi i povećanog rizika od karijesa.

Grickalice

Hrskave grickalice poput čipsa i krekeri često sadrže škrob, koji se može pretvoriti u šećer u ustima. To može privući bakterije i doprineti karijesima.

Suho voće

Suvo voće poput grožđica i suvih šljiva često je ljepljivo i može se zaglaviti između zuba, pružajući idealno okruženje za razvoj bakterija.

Kafa i čaj

Pigmenti u kafi i čaju mogu ostaviti mrlje na zubima, posebno ako se konzumiraju bez dodatka mlijeka ili ako se pije prečesto.

Alkohol

Alkoholna pića, posebno vina, mogu imati visok sadržaj kiselina koje mogu nagrizati gleđ i povećati rizik od karijesa.

Gazirana pića

Gazirana pića često sadrže visok nivo šećera i kiselina, što može dovesti do erozije gleđi i karijesa.

Da bi se očuvalo dentalno zdravlje, važno je ograničiti unos ovih namirnica i održavati redovnu oralnu higijenu, uključujući četkanje zuba dva puta dnevno, korišćenje zubnog konca i redovne posjete zubaru. 

Takođe, konzumiranje ovih namirnica uz obrok može pomoći u smanjenju štete jer se proizvodi pljuvačke mogu boriti protiv kiselosti i šećera, prenosi Glas Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana