Dvije namirnice koje uzrokuju insulinsku rezistenciju, a jedemo ih svakodnevno

GS
Foto: Ilustracija

Neke od njih mogu značajno da utiču na naš metabolizam i na zdravlje, dovodeći do problema poput insulinske rezistencije. Ove "najgore grickalice" često su prepune rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tijela da reguliše insulin.

Dijetetičarka i nutricionistkinja, Krutika Nanavati, otkrila je dvije takve grickalice.

1. Slatke energetske pločice

Nanavati kaže da granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrijednost kao što mislimo. Takođe, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati insulinsku rezistenciju.

"Previše šećera može uzrokovati brze promene nivoa šećera u krvi. To može dovesti do problema s insulinom i insulinske rezistencije. Rafinisane žitarice i veštački zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme", objasnila je dijetetičarka.

2. Krekeri

Prerađeni krekeri, pod šta mogu spadaju i perece, čips od krompira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinisane žitarice, visok udio natrijuma i nezdrave masti. Nanavati upozorava: "Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafinisanih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi."

Dodaje da konzumacija prekomerne količine natrijuma može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska te opterećuje metabolizam. "Nezdrave masti, kao što su djelimično hidrogenisana ulja koja se nalaze u krekerima, podstiču upalu i mogu oštetiti zdravlje crijeva te da utiče na metabolizam", zaključila je nutricionistkinja, piše B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana