Двије намирнице које узрокују инсулинску резистенцију, а једемо их свакодневно

ГС
Foto: Илустрација

Неке од њих могу значајно да утичу на наш метаболизам и на здравље, доводећи до проблема попут инсулинске резистенције. Ове "најгоре грицкалице" често су препуне рафинисаних шећера, нездравих масноћа и прерађених састојака који подижу ниво шећера у крви и нарушавају способност нашег тијела да регулише инсулин.

Дијететичарка и нутриционисткиња, Крутика Нанавати, открила је двије такве грицкалице.

1. Слатке енергетске плочице

Нанавати каже да гранола плочице, воћне плочице и остале слатке енергетске плочице, које се често рекламирају као здраве опције, можда немају толику нутритивну вриједност као што мислимо. Такође, напомиње како ове прерађене грицкалице могу нашкодити метаболизму и узроковати инсулинску резистенцију.

"Превише шећера може узроковати брзе промене нивоа шећера у крви. То може довести до проблема с инсулином и инсулинске резистенције. Рафинисане житарице и вештачки заслађивачи могу додатно погоршати ове проблеме", објаснила је дијететичарка.

2. Крекери

Прерађени крекери, под шта могу спадају и переце, чипс од кромпира, кукуруза или тортиље, обично садрже рафинисане житарице, висок удио натријума и нездраве масти. Нанавати упозорава: "Слично слатким грицкалицама, крекери направљени од рафинисаних житарица немају влакана и могу узроковати скокове шећера у крви."

Додаје да конзумација прекомерне количине натријума може довести до задржавања воде и високог крвног притиска те оптерећује метаболизам. "Нездраве масти, као што су дјелимично хидрогенисана уља која се налазе у крекерима, подстичу упалу и могу оштетити здравље цријева те да утиче на метаболизам", закључила је нутриционисткиња, пише Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана