Cimet, lijek iz prirode

Agencije
Cimet, lijek iz prirode

Cimet je nekada bio luksuzna namirnica, a poznato je da pomaže pri mršavljenju i njeguje kožu. Još su ga stari Egipćani smatrali statusnim simbolom. Zbog svojih mnogobrojnih dobrih osobina koristi se u brojnim receptima i domaćim lijekovima, a postoje i brojni načini upotrebe za koje možda niste do sada znali.

 

Pored toga što je neodoljivo pikantan - sladak, cimet se koristi i u liječenju problema s probavom, infekcije bubrega, prehlade, gripa, hipertenzije.

Cejlonski ili kasija cimet

Iako se oba oblika smatraju zdravim, potrebno je da znate da ih razlikujete pri korišćenju cimeta kao lijeka. Miris i ukus većinom dolazi od organske supstance - cinamaldehida, koja je zaslužna za njegove brojne dobre osobine, ali - treba paziti na njeno doziranje. Previše može biti štetno, ali postoji mnogo mogućnosti korišćenja cimeta u kojem nema prevelike količine cinamaldehida. Cejlonski cimet smatra se “pravim cimetom”, jer dolazi sa unutrašnje strane kore drveta Cinnamomum verum, koje raste u Šri Lanki i nekim dijelovima Indije.

Ukus mu je blaži od kasija cimeta, zbog manje količine cinamaldehida u sastavu, što ga čini bezbjednijim za korišćenje. Kasija cimet se većinom pronalazi na policama prodavnica i jeftiniji je od “pravog cimeta”, ali 90 odsto njegovih ulja dolazi od cinamaldehida, što ga čini korisnim u pripremi kolača, ali ne i u pripremi prirodnih lijekova. Za razliku od cejlonskog, nastaje u drvetu Cinnamomum cassia, koje raste na području Kine. Zato preporučujemo “pravi”, tj. cejlonski cimet.

Za dobro jutro

Dodajte prstohvat cimeta jutarnjem čaju ili kafi za energičan (i sladak) početak dana. Ako meljete kafu u mlinu, sameljite ga sa kafom prije kuvanja.

Za prehladu i grip

Za prirodni lijek protiv zimskih bolesti dodajte pola kašičice cimeta u šoljicu čaja s medom i limunom ili u sirup od zove.

U tinkturi

Domaćoj tinkturi (koncentrisanom ekstraktu biljke) dodajte cimet da bi pojačao apsorpciju bilja i poboljšao ukus.

U ribljem ulju

Iznenađujuće, cimet poboljšava ukus ribljeg ulja, što je pogotovo korisno ako se daje djeci.

Kao pomoć varenju

Umutite pola kašičice cimeta u vodi, čaju ili ga uzmite u obliku kapsule nakon težih obroka.

Za gubitak kilograma

Konzumiranje cimeta pomaže da umanjite želju za slatkim u večernjim časovima i ubrzava metabolizam.

Za smirenje kože

Pomiješajte cimet s medom i tako liječite ubode insekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana